Les eleccions del 12M

Una setmana decisiva

Les previsions de les enquestes coincideixen, però els resultats poden ser uns altres, perquè segons el CIS el 40% dels electors encara no han decidit el seu vot

2
Es llegeix en minuts
Multimedia encuesta prohibida australiana 12M

Multimedia encuesta prohibida australiana 12M

Les enquestes publicades aquest dilluns –últim dia permès– diuen que el PSC guanyarà les eleccions, seguit de Junts i d’ERC en tercera posició, tot i que n’hi ha algunes –com la d’El Mundo– en la qual Junts i ERC gairebé empaten. No obstant, els resultats finals poden variar dels d’aquests sondejos perquè cada vegada hi ha més electors que decideixen en l’últim moment. En aquest sentit, l’enquesta de dilluns del CIS diu que un 22,8% dels electors decideixen el seu vot l’última setmana, un 6,9% ho fan la jornada de reflexió i 9% més esperen a la mateixa jornada electoral. I consegüentment, en una altra pregunta del CIS, gairebé un 40% (el 39,7%) diu que "encara no ha decidit el seu vot", cosa que no vol dir que no tingui ja una inclinació.

Aquesta última setmana de campanya pot ser, doncs, la decisiva. ¿Quins partits poden treure-hi més profit? En principi, aquells que entre els seus antics votants tinguin un percentatge d’electors més elevat que encara no s’han decidit. Segons l’enquesta d’EL PERIÓDICO, aquests partits són el PSC i ERC, que tenen un 25,5% i un 23,6% d’antics electors encara indecisos. El PSC podria, doncs, millorar el seu resultat. I ERC acostar-se més a Junts. ¿Pot així Aragonès quedar davant de Puigdemont? No serà fàcil, perquè Puigdemont pot beneficiar-se d’un efecte arrossegament en l’electorat independentista i, d’altra banda, també té un 18,5% d’antics electors indecisos. Però tampoc és impossible.

I el PP, que en totes les enquestes puja perquè passa dels seus tres escons actuals a 10 o 11 en la d’EL PERIÓDICO –o a 13 en la d’El País i l’ABC–, també podria millorar els seus resultats. No perquè tingui molts electors indecisos (en les eleccions del 2021 va ser poc votat), sinó perquè s’alimenta majoritàriament d’antics electors de Ciutadans. I en aquest electorat hi ha encara un 27,5% d’antics votants (el percentatge més gran de tots els electorats) que encara no han decidit i que podrien acabar donant el seu vot al partit de Feijóo, ara que totes les enquestes diuen que Cs no obtindrà cap escó, perquè no arribarà al 3% en cap de les quatre províncies catalanes.

Notícies relacionades

Però siguin quins siguin els resultats, dues coses semblen clares. Una, el PSC de Salvador Illa guanyarà les eleccions. Dos, la investidura del pròxim president pot requerir una llarga negociació que és gairebé impossible que pugui culminar abans de les eleccions europees del 9 de juny. I tampoc pot descartar-se –tot i que no seria gens convenient, perquè implicaria la dilació de moltes qüestions– que al final calgués repetir les eleccions.

De moment, el que ja sí que sabem és el pacte que preferirien els catalans. Segons el sondeig d’EL PERIÓDICO, el 38,7% optaria per un, inèdit a la Generalitat, acord transversal PSC-ERC (al qual podrien afegir-se els Comuns); davant el 28,4%, que s’inclinaria pel ja conegut pacte independentista Junts-ERC. Per contra, només el 9,2% escolliria un pacte entre Illa i Puigdemont, entre el PSC i Junts, que, a més, sembla el més complicat.