Joves de secundària

El XIX Fòrum de Treballs de Recerca dona visibilitat a la recerca dels joves de Viladecans

L’acte va servir per reconèixer el treball d’alumnes de batxillerat, que destaquen per la seva recerca

El XIX Fòrum de Treballs de Recerca dona visibilitat a la recerca dels joves de Viladecans
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cada any, desenes d’estudiants de 2n batxillerat de Viladecans (Baix Llobregat) enfronten el treball de recerca, el gran repte acadèmic de la seva etapa en l’educació secundària. Es tracta d’una recerca que ocupa una bona part del curs, i que posa els alumnes en situació d’entrar de ple en una temàtica per conèixer-la a fons i, després, exposar-ne les conclusions. Normalment, la defensa d’aquest treball de recerca es fa davant un tribunal format per professors i professores del centre, amb una exposició que no només posa a prova els dots de recerca, sinó també la capacitat comunicativa de cada alumne o alumna.

Selecció de treballs

Els treballs més destacats del curs, de fet, es presenten dues vegades: una primera al centre, i una segona al Fòrum de Treballs de Recerca, que aquest any, a Viladecans, arriba a la 19a edició. Dijous passat el Centre de Recursos per a Joves de Can Xic va reunir fins a 19 estudiants de diferents instituts de la ciutat que van exposar, de forma individual o en parelles, els resultats de la seva recerca, amb el doble mèrit que comporta haver-la tirat endavant en un any acadèmic marcat per la pandèmia. Tot i així, la difícil situació no ha disminuït ni la qualitat ni la varietat del gruix dels treballs, on han cabut temes diversos relacionats amb la ciència, la biologia, la música, la psicologia, la salut o l’educació.

Aquesta diversitat i qualitat temàtica, de fet, és una de les coses que l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha volgut destacar del Fòrum: «Cada any et quedes sorprès amb la qualitat dels treballs per si mateixos, però també dels elements innovadors i d’actualitat que porten». D’altra banda, Jordi Vidal, inspector d’educació de la Generalitat, ha destacat «l’experiència de creixement personal» que suposa per als nois i noies aquesta exposició en públic, ja que «el perfil d’un bon comunicador està cada vegada més demandat i és un incentiu per al seu futur laboral». En aquesta mateixa línia, Ricard García, director del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat 2, afegeix que aquest creixement personal «els desperta les ganes de conèixer i la capacitat de veure com fer recerca, com convertir-la en informació i com transmetre-la» i que això fa que el treball de recerca sigui «un dels cims del que representa l’aprenentatge i l’educació».

Notícies relacionades

L’acte es pot recuperar al canal de YouTube de l’Ajuntament de Viladecans.

Més notícies deViladecans a l’edició local d’EL PERIÓDICO