Problema social

Viladecans es proposa combatre la solitud de les persones grans de la ciutat

  • L’estratègia s’ha incorporat al Pla de Reactivació Local per ajudar les persones que han perdut algun familiar per la Covid-19

  • Estudiants de l’Institut Miramar van fer una enquesta telefònica a usuaris del servei de teleassistència per recollir les seves opinions

Viladecans es proposa combatre la solitud de les persones grans de la ciutat
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Viladecans (Baix Llobregat) va iniciar el 2020 el disseny del primer Pla Local de Solitud, que es troba ara en la fase de diagnòstic, per avaluar l’abast del problema a Viladecans, els factors de risc i les possibles conseqüències. En aquest marc, el consistori treballa en una estratègia per combatre la solitud dels veïns de la ciutat, una condició que pot produir-se arran de la pandèmia.

Si ja abans de la irrupció de la Covid-19 en una de cada deu llars de la província hi vivia sola una persona major de 65 anys, la pandèmia «pot haver ampliat encara més aquest nombre i fer més necessària una estratègia perquè ningú arribi a sentir-se sol i això afecti negativament a la seva salut», remarquen des de l’Ajuntament.

Així, l’objectiu del Pla és començar a aplicar les primeres mesures abans que acabi l’any 2021 i és per això que l’estratègia s’ha incorporat al Pla de Reactivació Local com una acció que pot ajudar a les persones que han perdut algun familiar per la Covid-19.

La solitud no desitjada és una situació en creixement en la societat que l’impacte de la pandèmia sanitària pot haver-se intensificat encara més per l’afectació a les relacions socials i per l’augment de defuncions entre la gent gran, un dels col·lectius més vulnerables davant aquest problema social.

No obstant, des de l’Ajuntament de Viladecans recorden que la problemàtica va més enllà i que la solitud pot afectar les persones en qualsevol moment des que són nens o adolescents «i tenir efectes negatius a curt o llarg termini».

Enquesta telefònica

En el diagnòstic de l’estratègia, elaborada per la cooperativa Siena, hi estan col·laborant quatre alumnes de quart d’ESO de l’Institut Miramar. Així, «desenvolupen l’activitat curricular obligatòria de Servei Comunitari, que busca que la joventut participi d’accions de compromís social», apunten des del consistori.

Notícies relacionades

Al llarg del desembre, els estudiants van fer una enquesta telefònica a usuaris del servei de teleassistència, per recollir les seves opinions per a l’estudi, ja que bona part d’elles viuen soles.

Més notícies de Viladecans a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA