PUJADA DE L'IBI

Viladecans aprova inicialment una pujada de l'IBI del 0,5% per al 2020

Les ordenances fiscals han sigut aprovades amb els vots a favor de l'equip de govern, els vots en contra d'ERC i Cs i l'abstenció de Podem

La proposta inclou una congelació de la majoria de taxes i noves bonificacions per a actuacions d'eficiència energètica, entre d'altres

29072016 facana ajuntament

29072016 facana ajuntament

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ple municipal de Viladecans, que es va reunir dijous per primera vegada després de les vacances, ha aprovat de manera inicial les ordenances fiscals del 2020, que regulen les taxes i impostos municipals i que inclouen una pujada de l’impost sobre béns immobles (IBI) del 0,5%, la qual cosa suposa un increment de 2,9 euros de mitjana per rebut, així com una congelació de la majoria de taxes municipals.

Les ordenances han sigut aprovades –igual que va passar l’any passat– amb els únics vots a favor de l’equip de govern, que aquest any governa en majoria absoluta amb 13 regidors del PSC i la regidora de Viladecans en Comú, Encarna García. Hi van votar en contra ERC i Ciutadans, mentre que el grup municipal de Podem es va abstenir.

L’aprovació de les ordenances i, especialment l’augment de l’IBI, han tornat a generar una vegada més debat entre els diferents grups, que han recriminat a l’equip de govern més diàleg i que se’ls inclogui en les fases prèvies a la presentació del document.

«Quarta pujada de l’IBI en 5 anys»

La portaveu del grup municipal d’ERC, Bárbara Lligadas, es va mostrar especialment crítica amb la pujada de l’IBI: «Només per aquest motiu ja votaríem en contra d’aquestes ordenances», va assegurar al plenari, alhora que va defensar que «estaríem d’acord a pagar-lo si revertís en la ciutadania, però els serveis no estan a l’altura d’aquesta factura d’IBI». 

En la mateixa línia es va pronunciar el portaveu de Cs, José Luís de la Rosa, que va recriminar a l’equip de govern que «torni a pujar l’IBI per quarta vegada en els últims 5 anys, acumulant una pujada del tipus impositiu del 25,76%». «Els veïns que pagaven 600 euros fa quatre anys ara en paguen 755», exemplificava l’edil.

«Estem al ‘top 20’ a nivell nacional i al ‘top 7’ de Catalunya de municipis amb l’IBI més alt», assegurava el regidor dels taronges, mateixa reflexió que feia minuts abans la portaveu d’ERC, que afegia a més que, si es compara amb la renda mitjana dels municipis, Viladecans passaria fins i tot per davant de Sant Cugat.

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia Joana Sánchez (PSC), encarregada de presentar la proposta, va respondre a l’oposició recalcant que el document inclou una congelació de la majoria de tributs –excepte tres– per vuitè any consecutiu, i que es correspon amb l’increment de partides destinades a serveis i a incrementar el salari de treballadors públics.

Romanent de 24 milions d’euros

Quant a la comparació amb la resta de municipis de l’entorn, Sánchez es va dirigir a l’oposició argumentant que «l’Ajuntament de Viladecans no cobra per taxa d’escombraries domiciliàries ni per taxa de clavegueram, una cosa habitual en altres municipis», a la qual cosa els grups de l’oposició van demanar no «comparar» el municipi amb altres ciutats de diferent dimensió: «No fem trampes», va demanar de la Rosa.

Per la seva banda, el portaveu de Podem, José Antonio Martínez, va defensar l’abstenció del partit argumentant que «hi ha algunes propostes de modificació que ens semblen encertades». Malgrat això, va defensar també que «hi ha altres formes recaptatòries» que es poden dur a terme «sense tocar la butxaca dels ciutadans», i posava a tall d’exemple la taxa que s’imposa als caixers a la via pública.  

Noves bonificacions fiscals

La proposta de l’equip de govern llegida inclou una modificació, segons Sánchez, de només tres de les més de 30 ordenances fiscals existents: la pujada de l’IBI i de la taxa de cementiris –del 0,5% i del 0,4%, respectivament, que inclouen, a més, «criteris de progressivitat» perquè paguin més les oficines amb més valor cadastral, i una pujada de la taxa de mercats, que afectarà només el mercat de la plaça Europa.

El document inclou també un increment de les bonificacions fiscals per a actuacions d’eficiència energètica, així com per a la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic i energia solar –per exemple, una bonificació del 50% de l’IBI durant 3 anys–, i per a les obres de rehabilitació dedicades a suprimir barreres arquitectòniques, a més de noves bonificacions en l’impost de circulació per a vehicles històrics o més grans de 25 anys.

Un romanent de 24 milions

L’oposició va recriminar també a l’equip de govern un altre dels punts tractats en la sessió plenària: els comptes generals de l’Ajuntament del 2018, que deixen un romanent de tresoreria de 24 milions d’euros. «Aquesta pujada de l’IBI servirà per continuar incrementant aquest romanent, que es destina només a pagar el deute de les empreses públiques», recriminava Lligadas.

La portaveu d’ERC qualificava així d’»incomprensible» el fet que «en comptes de revertir els impostos en la ciutadania s’augmenti la pressió fiscal per pagar deutes». Una cosa que també va apuntar el portaveu de Cs, que va reconèixer sentir «certa preocupació» per la baixa execució d’algunes partides i per uns comptes que en els últims anys situaven el municipi «líders en deute, juntament amb Cornellà, entre les poblacions del Baix Llobregat». 

Notícies relacionades

Així, els comptes generals de l’Ajuntament corresponents a l’exercici del 2018 es van aprovar amb els vots a favor dels regidors del PSC, Viladecans En Comú i Podem –el portaveu dels quals va argumentar que era un simple «exercici comptable»–, mentre que els edils d’ERC i Cs hi van votar en contra.

Més notícies de Viladecans en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA 

Temes:

Impostos IBI