PRÈVIA DE LES ELECCIONS MUNICIPALS

El PSC buscarà mantenir Terrassa com a feu malgrat la irrupció de l''efecte Ballart'

Mentre els socialistes pretenen rendibilitzar el seu bon resultat en les últimes generals, l'exalcalde torna a la primera línia municipal

Per la seva banda, l'independentisme es presenta dividit i condicionat per l'exconseller Lluís Puig, cap de llista de Junts per Terrassa

foto 3433638

foto 3433638

5
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Els socialistes arriben a les municipals com a favorits per a les municipals a Terrassa. El PSC va sortir vencedor de la cocapital vallesana en les recents eleccions generals amb més de 30.000 vots favorables, una xifra també condicionada per l’alta participació, que gairebé arriba al 76%. El partit aspira a tornar a governar en un dels seus feus, on es manté en el poder des de 1979, quan Manuel Royes Vila va guanyar les seves primeres eleccions.

El candidat elegit per representar el PSC és Alfredo Vega, alcalde de la ciutat egarenca des de finals de 2017. Vega es va presentar a les municipals com a número dos, però va passar a encapçalar la formació quan l’exalcalde (2012-2017) Jordi Ballart va dimitir del seu càrrec i va estripar el carnet dels socialistes per mostrar la seva disconformitat amb l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

Ballart torna a la primera línia de la política municipal aquesta vegada de la mà d’una nova formació, Tot per Terrassa. La candidatura de Jordi Ballart inclou altres antics membres del PSC, com Noel Duque o l’extinenta d’alcalde Lluïsa Melgares. La llista també comptarà amb l’actriu egarenca Rosa Boladeras (número 2), que el desembre de 2018 mostrava el seu recolzament a la nova formació.  Boladeras va mostrar el seu recolzament llavors afirmant que volia tenir “llibertat de vot i no dependre d’una disciplina de partit”.

D’aquesta manera, el PSC pot veure’s afectat per la presència d’un candidat que ja va ser elegit, una cosa que Vega no ha fet ara per ara. A més, els postulats de Tot per Terrassa es distancien del posicionament ferri favorable al 155 que el PSC es va veure obligat a mantenir després de la seva aprovació. Així, Ballart pot atraure el vot de socialistes disconformes amb aquesta mesura i de votants dels comuns que anys enrere van perdre el seu afecte pel PSC.

Divisió entre els comuns

Tot i que s’havia obert la possibilitat de convergir en una única formació, finalment dos grups es repartiran el vot dels comuns. D’una banda, es troba la llista de Terrassa en Comú, que en les passades municipals va ser la segona llista més votada per darrere del PSC, amb una xifra rodona de 16.000 vots. També repeteix com a alcaldable l’actual regidor Xavier Matilla. El 2017, els comuns van provar de fer el salt a l’alcaldia quan cinc regidors, entre qui hi havia Ballart, del PSC van dimitir, però el seu intent no va prosperar.

El partit de Matilla busca rescabalar-se i millorar el seu posicionament després que en les passades eleccions generals caiguessin fins a la tercera plaça, sent superats per ERC. Terrassa en Comú haurà de competir amb la coalició composta entre Podem i Terrassa d’Iniciativa Verda, encapçalada per Maria Eugenia López.

En les eleccions de 2015, tant Podem com Iniciativa van estar sota la candidatura de Terrassa en Comú, en aquesta ocasió no hi ha hagut acord i la divisió de vot pot augmentar la caiguda de les formacions, tal com va passar en les generals.

La repartició del vot independentista

ERC aspira a ser el principal rival del PSC en la carrera per l’alcaldia de Terrassa, però la divisió del vot independentista li pot passar factura. Esquerra, que repeteix candidat amb Isaac Albert, va quedar tercera en les passades municipals, sumant un total de 4 regidors. El partit va sortir reforçat de les eleccions del 28-A, on va obtenir els seus millors resultats històrics i va aconseguir un 20'80% dels vots.

Tot i així, l’aposta de Junts per Terrassa (anteriorment PDeCAT) d’apostar per l’exconseller de cultura Lluís Puig atraurà els votants independentistes més compromesos amb els antics membres del Govern de Puigdemont que van buscar refugi en la justícia europea. El Tribunal Suprem investiga Puig per rebel·lió, per la qual cosa seria detingut si entrés en territori espanyol, tot i que la justícia belga l’hagi deixat en llibertat.

No s’ha confirmat que Puig pugui exercir el seu vot telemàticament si surt elegit, en aquest cas, Junts per Terrassa perdria força a l’Ajuntament al no poder fer ús d’un dels seus regidors. Un escenari que es planteja sempre que Puig no renunciés al seu lloc.

Els números dos, tres i quatre de la llista de Junts per Terrassa els ocupen els tres membres que tenen representació en l’actualitat: Miquel Sàmper, Dani Nart i Meritxell Lluís. D’aquesta manera, la formació busca consolidar les cadires actuals i provar d’ampliar-les.

A aquest factor s’hi ha de sumar la CUP, que ja en les passades eleccions municipals va aconseguir representació amb un total de 4.785 vots, aconseguint un millor resultat que el PP per la mínima, ja que tan sols els van separar 80 paperetes. L’alcaldable de la formació independentista és Marc Medina, l’únic regidor que té el partit en l’actualitat.

Encara cal sumar-hi un quart partit a aquest bloc, Terrassa per la República (Josepa Pepi Oller). És l’únic partit independentista sense representació actual en el consistori, però els vots que esgarrapi poden ser determinants a l’hora que els altres aconsegueixin un regidor més o menys.

Una dreta amb poques possibilitats

Ciutadans encapçala el bloc de dretes constitucionalistes. Actualment, el partit taronja té tres regidors a Terrassa i ha decidit apostar per la mateixa estratègia feta fins ara i repetir amb Javier González com a candidat a l’alcaldia. En les passades municipals, Ciutadans va vorejar els 9.000 vots, davant els 15.662 que ha sumat en les eleccions del 28-A. Tot i que les candidatures i percentatges de vots no són purament equivalents, el partit firma una tendència a l’alça al municipi egarenc.

El PSC és el competidor de vot més gran per a Ciutadans. Durant els últims anys els socialistes van perdre terreny en alguns barris davant la formació taronja i Terrassa en Comú, però, després de les eleccions generals, els socialistes Vega semblen haver recuperat la confiança, fet que pot frenar l’escalada de Ciutadans.

Per la seva banda, el PP també repeteix candidat, es tracta d’Alejandro Rodríguez, que és l’únic representant del partit que va aconseguir representació en les eleccions del 2015. Els populars buscaran assolir a Ciutadans i que no els atrapi VOX, que en les eleccions generals va quedar tan sols 109 vots per sota del PP.

Notícies relacionades

VOX, sense representació en l’actualitat, es presenta amb l’advocat Jesús Rodríguez Pachón, antic membre d’Unió de Centre per Terrassa, com a cap de llista.

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA