TENNIS

Austràlia expulsa Djokovic per no estar vacunat contra la covid

  • El número 1 havia sigut retingut per un problema burocràtic amb el seu visat després que la seva presència a l’Open d’Austràlia per exempció mèdica indignés el país

  • El primer ministre australià va amenaçar el tennista d’«enviar-lo a casa en el primer avió» en una prova que el cas de Djokovic s’ha convertit en una qüestió d’Estat

Austràlia expulsa Djokovic per no estar vacunat contra la covid
4
Es llegeix en minuts

El Govern australià ha rebutjat el visat del tennista Novak Djokovic i li exigeix abandonar el país aquest dijous, per la qual cosa no podrà disputar l’Open d’Austràlia.

El número u del món va estar retingut a l’aeroport de Melbourne des que va aterrar la mitjanit de dimarts després d’haver rebut una exempció mèdica que li permetia jugar el primer Grand Slam de l’any.

No obstant, un membre del seu equip va realitzar malament la sol·licitud del visat, sense tenir en compte l’exempció esmentada per a no vacunats, i el tennista va esperar aïllat que les autoritats prenguessin una decisió sobre si deixar-lo passar al país o no.

Segons informen mitjans australians, els advocats de Djokovic apel·laran la decisió, amb la intenció que es pugui mantenir al país i jugar el torneig en el qual persegueix el rècord de 21 Grand Slams amb què superaria Roger Federer i Rafael Nadal.

«És la lluita del món»

Per aconseguir l’exempció, Djokovic hauria al·legat haver passat la covid-19 en els últims mesos i així, suposadament, no vacunar-se, com tenien l’obligació de fer tots els tennistes que volien participar en el primer Grand Slam de la temporada.  

Segons dades de l’ATP, pràcticament el 100% dels primers 100 tennistes del món han rebut ja les dues dosis de la vacuna, que era requisit imprescindible per entrar a Austràlia.

Srdjan Djokovic, el mateix pare del tennista, va confirmar que el número u mundial es troba en una sala de l’aeroport de Tallarine custodiat per dos policies, sol i sense el seu mòbil i sense possibilitat de comunicar-se amb l’exterior.

El pare es va mostrar indignat en paraules a l’agència russa Sputnik: «No tinc ni idea del que està passant. Fa cinc hores que tenen el meu fill en captivitat. Aquesta és una lluita del món liberal, no només de Novak, ¡és una lluita de tot el món!».

L’extennista Goran Ivanisevic, tècnic de Djokovic, va penjar una foto a Instagram en estat d’espera amb un text eloqüent: «No és el típic viatge al país d’allà a baix».

Gran indignació

L’arribada de Djokovic ha generat una indignació al país, principalment a Melbourne, la ciutat que va patir el confinament més llarg del món, així com per tot Austràlia, que ha sigut una de les nacions que més restriccions va imposar sobre les seves fronteres.

La ministra australiana de l’Interior, Karen Andrews, va indicar que a la frontera Dkojovic hauria de demostrar que no pot ser vacunat. «Si bé el Govern (regional) de Victòria i Tennis Austràlia poden permetre que un jugador no vacunat competeixi a l’Open d’Austràlia, és el Govern d’Austràlia el que farà complir els nostres requisits a la frontera australiana», va dir Andrews en un comunicat.

«Si no està vacunat, haurà d’explicar les raons mèdiques per poder viatjar en les mateixes condicions que les persones vacunades». [...] Si aquesta prova no és suficient, serà tractat com totes les altres persones [no vacunades]», va declarar el primer ministre australià Scott Morrison de forma contundent. En concret, va amenaçar el tennista serbi d’«enviar-lo a casa en el primer avió».

Noves explicacions

El director del torneig, Craig Tiley, va tornar a explicar per a una cadena local la decisió presa. «Per als tennistes és un procés fins i tot més dens que per a qualsevol altra persona perquè han de sotmetre’s a l’escrutini d’un comitè més, el qual avalua les sol·licituds sense considerar el sol·licitant per després concedir les exempcions quan es considera menester», va comentar el canal de televisió australià Nine.

Tiley, que ha estat en el centre de la diana aquest dimecres per gran part de la societat australiana després de la notícia, va animar el serbi perquè fes pública la raó per la qual se li ha concedit l’exempció mèdica amb l’objectiu de calmar la tempesta generada.

Crítiques d’esportistes

«He de reconèixer que, fins aquest anunci, vaig pensar que el serbi renunciaria a disputar el torneig, o bé que s’injectaria la vacuna», escrivia sorprès Toni Nadal en un article a ‘El País’. 

Notícies relacionades

No va trobar Djokovic solidaritat entre els esportistes australians. «M’encantaria veure’l jugar a Melbourne, però si hi ha una raó per a la seva exempció que la digui. Hauríem de saber-la», valorava el campió australià, Rod Laver, a ‘The Sun’.

«Crec que si fos jo el que no estigués vacunat no rebria aquesta exempció mèdica», deia Jamie Murray (germà d’Andy Murray). «Els australians hem passat per mesos molt complicats, i hem hagut d’estar molts mesos confinats a casa. Entenc que hi hagi moltes persones que se sentin frustrades amb la decisió», valorava l’australiana Ashleigh Barty, número u mundial.