LA NOVA FORNADA DEL TENNIS

Gauff i Medvédev: la 'Next Gen' s'obre pas

El tennista rus es consolida com a alternativa al 'Big Three' amb el seu triomf al Masters 1.000 de Xangai

La jugadora nord-americana, de només 15 anys, guanya a Àustria el seu primer títol WTA com a 'lucky loser'

gauff-medvedev

gauff-medvedev

3
Es llegeix en minuts
José María Expósito

«En els últims temps tothom diu que el tennis necessita la irrupció d’altres jugadors. Volien una cosa nova i jo els l’he donat».  ADaniïl Medvédevno se li va moure ni un sol cabell de l’esvalotada (i escassa per als seus 23 anys) cabellera al parlar sense embuts de la seva candidatura al’assalt de l’etern ‘Big Three’. El tennista rus porta tot el 2019 omplint els impresos a base de victòries i ahir, a l’endur-se elMasters 1.000 de Xangai, els va segellar a la finestreta corresponent. També tramita la seva entrada a l’elit la nord-americanaCoco Gauff, que després de ser la revelació a Wimbledon ahir va aconseguir elseu primer títol WTA a Linz (Àustria) amb només 15 anys

Medvédev apareixerà aquest dilluns per davant de Roger Federer a la Race, la classificació del 2019, només per darrere de Novak Djokovic Rafael Nadal. «Per superar Federer necessito guanyar 21 Grand Slams», va relativitzar el nou número 3 de l’any al recollir el trofeu. El seu 2019 està sent sensacional. Després de derrotarAlexander Zverev per un claríssim 6-4 i 6-1 en 73 minuts, suma més partits guanyats (59) que Djokovic (48), Nadal (47) i que Federer (45)

«El millor jugador del món»

«Ets probablement el millor jugador del món en aquest moment»,el va elogiar a l’entrega de premis Zverev, amb 22 anys un altre membre destacat de la‘Next Gen’, els aspirants a l’anhelat relleu generacional, juntament amb el grecStefano Tsitsipas(21), el també rusKaren Khatxanov(23) i l’italiàMatteo Berrettini(23). Probablement l’alemany tingui raó, ja que des de Wimbledon el rusha arribat a la final en els sis tornejos que ha disputat, i n’ha guanyat tres. Potser cal tornar a parlar del‘Big Four’ i no per la tornada d’Andy Murray.

La gira americana ha fet que Medvédev guanyés 4.350 punts, més que Nadal (3.000), el seu botxí a Mont-real i a l’Open dels EUA, i que Djokovic (1.220), a qui va derrotar en els seus dos últims duels. «Alguna cosa va fer clic amb el meu joc als EUA i vaig començar a entendre encara més sobre la meva manera de jugar, sobre el meu servei, la meva volea i, sobretot, què he de fer i quan», va explicar Medvédev després de sumar el seu quart títol de l’any, els mateixos que Nadal, ‘Nole’ i Dominic Thiem. La consistència a la pista del rus (demostrada amb escreix al’èpica final amb el mallorquí a l’US Open) està al nivell de la seva flegma: «No celebro les meves victòries. Mantinc la calma i faig la meva feina. Boom, fet», va explicar al públic xinès.

Capriati, Seles, Hingis...

Molt més expressiva es va mostrar Coco Gauff a Àustria després de sumar el primer títol de la seva carrera i convertir-se en lavuitena jugadora més jove de la història(la més precoç dels últims 15 anys) a inscriure el seu nom en un torneig WTA. «Recordaré aquest torneig la resta de la meva vida. Al començar l’any ni tan sols era al meu calendari perquè pensava que no em classificaria i ara soc la campiona», va dir feliç la nord-americana, de15 anys i 7 mesos, la gesta de la qual recorda altres campiones precoces comJennifer Capriati, Monica Seles, Gabriela Sabatini i Martina Hingis. Avui passaràdel lloc 110 al 71.

Gauff,guanyadora del Roland Garros Júnior del 2018, va cridar l’atenció global a l’últim torneig de Wimbledon. Primer per convertir-se en la dona més jove a accedir al quadro principal, però sobretotal batre Venus Williams en primera ronda(quan Gauff va néixer, les germanes ja sumaven 10 títols de Grand Slam). Va arribar a vuitens de final. Setmanes després, la sevaeliminació a l’Open dels EUA davant la llavors número 1, Naomi Osaka, va commoure el món, amb totes dues plorant després del duel.

De ‘lucky loser’ a guanyadora

Notícies relacionades

Malgrat l’enrenou, Gauffmai havia guanyat una top-40, però a Linz va trencar aquesta barrera derrotant Kiki Bertens (8a) a quarts. Tampoc havia arribat a una final, i l’hi va guanyar aJelena Ostapenko(72a, guanyadora de Roland Garros el 2017) després de superar una sotragada a la segona mànega (6-3, 1-6, 6-2) i deixar escapar dues boles de partit a l’últim set, en què va estar 5-0.

No va ser el moment més difícil del torneig, ja que Gauff havia sigut eliminada en la segona ronda de la prèvia, però la lesió d’una altra jugadora la va ficar en el quadre principal com a ‘lucky loser’«No pots perdre dues vegades en el mateix torneig», la va animar el seu pare i entrenador. I no va perdre.