Pla Vencat

Catalunya activa l’alerta per ratxes de fort vent de cara a dilluns

S’esperen cops de vent superiors als 72 km/h a la corona sud de l’àrea metropolitana de Barcelona, a les comarques del litoral central, a la Catalunya Central i als Pirineus

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil de la Generalitat ha activat de cara a dilluns la fase d’alerta del pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya, el Ventcat, davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi de fortes ratxes de vent durant tot el dia en bona part del territori.

Segons preveu el SMC, a partir de la 1 de la matinada de dilluns i fins a la 1 de dimarts, el vent pot bufar amb ratxes de més de 70 quilòmetres per hora, sobretot a la corona sud de l’àrea metropolitana de Barcelona, a les comarques del litoral central, a la Catalunya Central, als Prepirineus i als Pirineus.

Les 19 comarques afectades per aquests avisos de risc de fortes ratxes de vent són: Alt i Baix Camp, Alt i Baix Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Barcelonès, Baix Llobregat, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garraf, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès. Tarragonès, Val d’Aran.

Recomanacions

Protecció Civil recorda que cal extremar especialment les precaucions en la conducció, anar amb compte amb els elements no estàtics més exposats de la llar i en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres.

Així, el servei d’emergències català demana no deixar testos ni altres objectes no estàtics a les façanes, balcons i terrasses i tancar bé les portes i finestres de casa.

De la mateixa manera, si som a l’aire lliure cal vigilar el mobiliari urbà, les grues, contenidors d’escombraries, els arbres i tot allò que el vent pugui fer caure. Si som a la platja cal evitar espigons, esculleres i zones del passeig marítim que siguin limítrofs al mar per evitar ser arrossegats per les onades.

Precaució al volant

Notícies relacionades

En cas que no quedi més remei que conduir, cal extremar la precaució tant per les fuetades que el vent pugui fer sacsejar el vehicle com pels obstacles que es puguin trobar a la carretera empesos pel vent.

En aquest cas, des de Trànsit s’aconsella moderar la velocitat i corregir les desviacions de la trajectòria agafant fort el volant o manillar i vigilar la distància lateral en els avançaments.