BORRASCA INTENSA

Les pluges amenacen de desbordar el Llobregat

El temporal ha provocat la crescuda del riu i Protecció Civil demana extremar la precaució a la zona més pròxima a la desembocadura

Els bombers han atès 432 alertes relacionades sobretot amb petites inundacions i 4.268 llars s'han quedat sense electricitat a Corbera de Llogregat (Barcelona)

zentauroepp54688703 ripoll 29 08 2020  el rio fresser en su paso por ripoll dond200829181212

zentauroepp54688703 ripoll 29 08 2020 el rio fresser en su paso por ripoll dond200829181212 / David Aparicio

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les abundants pluges caigudes a Catalunya en les últimes hores amenacen de desbordar el curs d’alguns rius, en especial el tram baix del Llobregat, segons alerta l’Agència Catalana del Aigua (ACA). El temporal ha provocat de matinada petites inundacions a baixos, carrers i aparcaments, a més de fer caure alguns arbres, cosa que ha obligat els bombers a atendre fins a les 08:00 hores d’avui un total de 432 emergències relacionades amb l’episodi meteorològic. S’espera que continuïn al llarg d’aquest dissabte tot i que la pertorbació ja es desplaça cap al mar.

Segons ha informat Protecció Civil, la majoria de les incidències han tingut lloc a la ciutat de Tarragona (124) i a la de Lleida (40), la majoria per inundacions, caiguda d’arbres i incidents de trànsit. Les precipitacions han deixat sense subministrament elèctric 4.268 llars a la localitat de Corbera de Llogregat (Barcelona) i 678 abonats més al Catllar (Tarragona), a més de fer augmentar molt el cabal dels rius. El riu Gaia ha superat el cabal de 10 metres cúbics i, per tant, el llindar d’alerta a Vilabella (Tarragona), cosa que ha comportat la inundació d’algunes parcel·les rústiques pròximes al riu.

El cabal del riu Llobregat al seu pas per Balsareny (Barcelona) s’ha incrementat a 460 metres cúbics per segon, pel que Protecció Civil ha alertat que es poden originar desbordaments en zones baixes i ha demanat «molta precaució» en tot el tram baix del riu per la gran quantitat d’aigua que baixa des de la capçalera i que podria causar pujades sobtades d’aigua. El cabdal es pot quintuplicar, sobretot en el seu tram baix, que transcorre pel Prat de Llobregat i el Parc Agrari. 

El riu Ter també ha experimentat un augment important del seu cabal, que encara podrà anar augmentant al llarg del dia.

Notícies relacionades

A les 04.34 hores d’aquesta matinada els bombers han hagut de rescatar dues persones que s’han quedat atrapades per l’aigua amb el seu vehicle a la zona de la depuradora d’Avinyó (Barcelona). Les dues persones han pogut sortir del vehicle i s’han posat fora de perill de l’aigua enfilant-se a una taula de pedra en una zona de pícnic, d’on han sigut rescatades sanes i estàlvies per vuit dotacions dels bombers amb l’ajuda d’una barca.

Les previsions meteorològiques indiquen que les precipitacions encara continuaran actives avui, tot i que ja no s’espera que siguin tan intenses com en les últimes hores, així que la borrasca es desplaci cap al mar.

Deu comunitats afectades

Aquest dissabte un total de 10 comunitats autònomes es troben en risc per pluja, tempestes i onatge en una jornada marcada per l’apreciable descens de les temperatures a tot el país. A més, hi haurà xàfecs i tempestes localment fortes al nord-est peninsular i les Balears, amb possibilitat de ser localment molt fortes i amb calamarsa, així com precipitacions localment persistents al Cantàbric, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). En concret, les pluges posaran en risc Astúries, les Balears, Cantàbria, Catalunya, Múrcia, Navarra, el País Basc i País Valencià, mentre que les tempestes han caigut o cauran sobre Catalunya, les Balears, Múrcia i País Valencià. Els fenòmens costaners posaran en alerta Andalusia, Astúries, Balears, Cantàbria i, de nou, Catalunya.