Les fortes pluges provoquen crescudes als rius Besòs, Fluvià i Ter

La Generalitat manté l'avís per vent i precipitacions al nord-oest

Les pluges continuen després d’un cap de setmana d’intenses precipitacions.

Les pluges continuen després d’un cap de setmana d’intenses precipitacions. / JOSEP GARCIA

4
Es llegeix en minuts

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu per dilluns precipitacions localment fortes o persistents a Catalunya i les Balears, després d'un cap de setmana passat per aigua i amb fort temporal de vent. Les precipitacions també han provocat alarma a les conques dels rius Besòs, Fluvià i Ter per risc de desbordament.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut des de l'inici del temporal a Catalunya, dissabte, fins aquest dilluns al migdia 1.476 trucades per incidències derivades del mal temps, ha informat Protecció Civil, que manté activat l'Inuncat en fase d'alerta.

En tot l'episodi, el nombre més alt de trucades s'ha rebut des de la província de Barcelona: el Vallès Occidental, amb 255, seguit del Barcelonès, 220; el Baix Llobregat, amb 144; el Vallès Oriental, amb 109, i el Maresme, amb 109.

Els Bombers de la Generalitat han rebut aquest dilluns 75 avisos entre les 7.30 i 12.30 hores --550 des de diumenge-- relacionats amb les pluges, principalment al nord de Barcelona.

Evacuats tres blocs a Sabadell

El servei més destacat de Bombers ha estat a Sabadell, on han evacuat tres blocs de pisos a la Ronda Santa Maria i el carrer Església amb un total de 92 persones a causa de l'acumulació d'aigua a la teulada i les filtracions causades per la pluja; dels desallotjats, 79 han estat ubicats en cases de familiars i la resta en un hotel.

Altres incidències han estat un desprendimiento a Torre Baró, a Barcelona, que ha fet caure un mur sense causar ferits, i que uns 3.355 clients de Sant Boi de Llobregat s'han quedat sense llum, encara que la matinada d'aquest dilluns ja s'ha resolt l'avaria.

Crescuda del riu Besòs

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha emès avisos de risc hidrològic a la conca del Besòs perquè el riu porta un cabal molt alt en tota la sevas conca i al seu pas per Santa Coloma de Gramenet ha arribat a nivells alts. També hi ha situació de risc hidrològic al riu Fluvià per creixement a partir d'Esponellà i a l'Alt Ter per cabal molt alt al seu pas per Ripoll; la Generalitat ha demanat precaució a les comarques de Girona, especialment a prop de rius i rieres.

Des que es va iniciar el temporal s'han superat els 100 litres per metre quadrat en 24 hores en la major part del litoral, i en les últimes 24 hores a la zona de Girona.

L'Ajuntament de Barcelona manté activat en fase d'alerta el Pla Bàsic d'Emergència Municipal per mal estat del mar --protocol que es va obrir dissabte al migdia--, i per això no es pot entrar als espigons de la platja ni entrar a l'aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada en totes les platges.

Les fortes pluges que han caigut aquest matí a les comarques de Girona han inundat els accessos als mòduls prefabricats de primària de l'escola El Gegant del Rec de Salt (Gironès), així que la direcció del centre s'ha vist obligada a suspendre les classes.

Uns 240 nens han hagut de tornar a casa i només els alumnes d'infantil (P3, P4 i P5) han pogut accedir amb normalitat a les aules. L'aigua ha quedat estancada davant de la porta principal de l'escola. L'associació de pares i mares del col·legi ha denunciat públicament l'incident i ha exigit que es posi remei a aquesta situació, que es repeteix cada vegada que hi ha abundants precipitacions.

Tempesta

Les precipitacions, localment acompanyades de tempesta, seran localment fortes. Les quantitats acumulades seran puntualment abundants (entre 50 i 100 mm en 24 hores) al Pirineu i la meitat nord del litoral i prelitoral, i és possible que siguin extremadament abundants a l'extrem nord-est i a l'extrem nord del Pirineu oriental (més de 100 mm en 24 hores).

La cota de neu pujarà fins als 2.000 metres.

Les temperatures mínimes similars o en lleuger ascens. Estaran entre el 0º i els 5 ºC al Pirineu. Entre els 5º i els 10º C en el Prepirineu i a la depressió Central, i entre els 9º i els 14º a la resta. Les temperatures màximes seran similars, al voltant dels 6º i els 11º C, al Pirineu, entre els 9º i els 14º C al Prepirineu, i entre  els 11º i  els 16º C a la resta.

Grans onades

Es manté la previsió d'onades superiors als 2,5 metres al litoral central i nord; també continua l'alerta per les pluges, ja que a la província de Girona, el litoral i el prelitoral es poden superar els 30 litres per metre quadrat en 24 hores.

No obstant, la prealerta Procicat per vent s'ha rebaixat a la fase d'avís, per forts vents fins a aquest dilluns al migdia a la Catalunya Central, la Selva, la Cerdanya, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, a Falset han caigut 116 l/m2; a Tarragona 99; a Cruïlles, Monells i a Sant Sadurní de l'Heura 83; a Olot 73; al Prat de Llobregat 59, i a Begues 51.

Precaució

Notícies relacionades

Protecció Civil de la Generalitat demana precaució a la població en les activitats recreatives o professionals del mar. També recomana no accedir als punts del litoral afectats per fort onatge o als llocs on peten les onades amb força, i que es respectin els tancaments d'accessos d'aquests punts. A més, aconsella allunyar-se d'espigons, esculleres i passejos marítimes.

La pertorbació que ens afecta es mourà a partir de dimarts, i determinarà el temps de la fase central de la setmana. De moment, tots els mapes apunten a una nova arribada d'aire fred que farà tornar la neu a cotes baixes.