Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: El papa Francesc desitja que una ‘papessa’ el succeeixi

Tornen les estrelletes al galliner televisiu, després d’haver fet unes vacances colossals. A ‘El intermedio’ (La Sexta) sembla que una de les seves grans preocupacions per a aquest 2023 és el futur del papa Francesc.

La crítica de Monegal: El papa Francesc desitja que una ‘papessa’ el succeeixi
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Els rumors sobre que aquest Papa també vol abdicar han mogut al Gran Wyoming a demanar-li una entrevista, cosa que ha aconseguit gràcies al còmic Raúl Pérez, que ha fet una clonació del Papa senzillament perfecta. Va començar Wyoming preguntant-li pel seu col·lega recentment mort, el papa abdicat o emèrit Benet XVI. I Francesc va respondre: «Deu estar ara mateix assegut a la dreta del Pare, perquè a l’esquerra mai es va sentir còmode». ¡Ahh! Picant arpegi. Resulta que entre papes també hi ha confrontació ideològica. Insistia Wyoming sobre aquesta possible dissidència entre ells, i per fer-li la guitza va preguntar: «¿Santificarà Benet XVI?». I el Pontífex va exclamar: «Home, ¡primer està Messi!». O sigui, la prioritat vaticana actual és futbolística. Ben mirat potser caldria santificar primer Pelé i Maradona. Sobre Pelé ha ocorregut un succés televisivament ressaltable: el seu funeral pràcticament s’ha solapat amb el de Benet XVI. I les cadenes de televisió s’espremien el cervell per solucionar el problema: ¿a qui donem prioritat, a les exèquies del papa Ratzinger o a les del millor futbolista del segle XX? Molts ho van solucionar col·locant les honres fúnebres de Pelé en paral·lel, però a la zona que els informatius reserven als esports.

D’aquesta clonació de Francesc a mi em va semblar oportú que li preguntessin qui li agradaria que el succeís. Va contestar: «Un altre papa no, ¡una ‘mamma’!. O sigui, Francesc desitja una papessa per succeir-lo. ¡Oh! En la història Vaticana hi ha hagut papesses tremendes. Els aconsello l’assaig d’Ana Martos Rubio, ‘Papisas y teólogas’ (Edit. Nowtilus, 2008), o ‘La Papisa’ de Donna W. Cross (Edit. Salamandra, 2016). Allà trobaran les aventures de la papessa Joana, que es va travestir d’home i diuen que l’any 855 va arribar a Pontífex de Roma. Però es va quedar embarassada i va donar a llum quan oficiava una processó. I es va armar un cacau descomunal. Els teòlegs vaticans ho consideren una mentida horrorosa propalada pel satíric Giovanni Bocaccio. El tema, en qualsevol cas, és suggerent.