Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Al Parlament d’Extremadura hi ha fantasmes

La crítica de Monegal: Al Parlament d’Extremadura hi ha fantasmes
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ha acabat Iker Jiménez (‘Cuarto milenio’, Cuatro) una llarga investigació, que li ha costat anys, sobre uns successos paranormals que pel que sembla ocorren des de fa temps a Mèrida, a l’interior de l’edifici de l’Assemblea d’Extremadura, és a dir, el Parlament extremeny. «Persones de tota solvència coincideixen que en aquest edifici ocorren coses realment sorprenents. És un desfici. Hi ha aparicions», ens advertia, esglaiat, el tripulant de la nau del misteri.

Notícies relacionades

Efectivament. Després de desplaçar allà, per les nits, equips dotats d’instruments que capten psicofonies i cops d’energia misteriosos i inquietants, finalment han descobert que hi ha fantasmes, esperits que vaguen per l’interior de l’enclavament polític més important de la comunitat extremenya. Analitzat el tema en profunditat, Iker i els seus experts han dictaminat que l’origen d’aquests espectres deambulants es podria deure que l’actual Parlament de Mèrida està edificat sobre l’antic Hospital San Juan de Dios, que va manar edificar el 1764 la pròcer i dama noble Catalina Olalla Ponce de León, i que en les successives remodelacions s’ha arrasat la bonica capella que hi havia allà, segurament on reposaven les restes de la mateixa senyora Catalina, i al seu lloc ara hi ha prosaiques sales on es reuneixen els polítics actuals i protagonitzen escaramusses i picabaralles. ¡Ah! No és cap tonteria estudiar on estan enclavats els temples de la política, suplantant sense miraments virtuoses edificacions d’abans. Ara que les eleccions andaluses estan molt a prop, Iker hauria de desplaçar-se una mica més a baix i analitzar el Parlament d’Andalusia, a Sevilla, que també es va construir desmantellant l’edifici original: l’Hospital de las Cinco Llagas.

Potser el descrèdit de la política arrenca d’aquestes invasions immobiliàries d’una classe que havia de ser l’essència de la meritocràcia democràtica i que moltes vegades sembla pura plutocràcia de funcionaris. Si investiga Iker el Parlament de Catalunya, veurà que està assentat sobre un arsenal-polvorí que Felip V, el 1716, va manar construir a l’enginyer holandès i capità general Joris Prosper Verboom, per tenir Barcelona controlada. No m’estranyaria que Iker hi trobés també fantasmes. Tan inquietants com els de Mèrida. O potser més.