Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Pensar en Eurovisió o pensar a continuar viu

  • Kalush Orchestra: de la guerra d’Ucraïna a conquistar Eurovisió 2022

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Mirada televisiva. Mirada d’espectador enganxat a la pantalla. Notícia triada per les cadenes com la més important, la primera, la que ha merescut l’arrencada dels informatius televisats d’aquest migdia, diumenge, 15 de maig.

A TVE-1 han seleccionat per obrir el ‘Telediario’ el moment en què cridaven «¡Spain, Spain, Spain!» els representants de països que han donat la màxima puntuació a la cançó de TVE-Espanya. Per a ‘Informativos T-5’ i ‘La Sexta Noticias’ la imatge de Chanel ha sigut la prioritat. A ‘A-3TV Noticias’ i a la cadena Cuatro (‘Cuatro Al Día’) el primer que han ressaltat ha sigut el triomf del grup Kalush d’Ucraïna, els vencedors del certamen.

Per al ‘TN migdia’ (TV-3) la primera imatge ha sigut una manifestació de veïns a Puigcerdà contra els Jocs d’hivern; la segona, que Finlàndia s’acosta a l’OTAN; la tercera que el CNI potser també ha espiat Ada Colau i Ernest ‘Tete’ Maragall; la quarta que els comerços obriran diumenge; la cinquena la matança a la localitat nord-americana de Búfalo; i la sisena «Chanel, un meritori tercer lloc». És la valoració de les cadenes sobre la notícia que van creure més important. Deixo al seu criteri el que considerin més encertat.

Paral·lelament a l’esplendor del gran xou coreogràfic, amb repunts musicals, que ha sigut aquest festival de cadenes de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), he vist dues imatges, dos moments, d’un impacte emocional de gran calat. Un ha sigut diumenge al matí quan moltes cadenes han llançat el videoclip del tema vencedor, del grup d’Ucraïna. Una dona amb casc camina entre la devastació de les bombes. Porta una nena abraçada a coll, terroritzada. I se sent la cançó «El camp floreix però està gris, i tu estàs plena de cabells blancs. Canta’m una cançó de bressol, mama Stefania, canta-me-la».

Notícies relacionades

L’altre moment: mentre els comentaristes de les teles se submergien en el glamur del festival, en un ‘zulo’ d’Ucraïna, en un búnquer fosc amb les parets escantellades, el comentarista de la tele ucraïnesa, Timur Miroixnitxenko deia: «La veritat és que no pensàvem gaire en Eurovisió. Pensàvem, i continuem pensant, en com fer per continuar vius».

Canta’m una cançó de bressol, mama Stefania. Canta perquè ens puguem salvar.