Eurovisió 2022

Kalush Orchestra difon un vídeo de ‘Stefania’ a la Ucraïna en guerra

La gravació parteix d’una dona amb uniforme que recorre el país en ruïnes amb una nena que busca la seva mare

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El grup musical ucraïnès Kalush Orchestra, guanyador de la 66a edició d’Eurovisió, ha difós avui un vídeo amb la seva cançó ‘Stefania’ gravat a diferents punts del país devastat, inclosa Butxa, a la regió de Kíiv i escenari de presumptes crims de guerra per part de Rússia.

El vídeo, penjat a Youtube, parteix d’una dona en uniforme, que recorre el país en ruïnes carregant una nena que busca la seva mare, entre cotxes cremant, edificis destrossats per les bombes, punts d’acollida de refugiats i trens que intenten posar-los fora de perill.

Barreja agitada de folk, hip-hop i electrònica, dotada d’un infecciós ‘riff’ de flauta, ‘Stefania’ està dedicada a la mare d’Oleh Psiuk, el líder de Kalush Orchestra, però per al poble ucraïnès s’ha acabat convertint en un himne de resistència i esperança, una espècie d’oda a la Ucraïna mare, a la nostàlgia de tot allò perdut després de la pluja de bombes. 

«Sempre tornaré a tu per camins destruïts / Ella em deixarà dormir, ella em deixarà dormir, en fortes tempestes / Alçarà dos punys com a bales, tal com feia l’àvia», diu una part de la lletra. I tot just després de cantar-la a l’escenari de Torí aquest dissabte per la nit, Psyuk va llançar una petició d’ajuda per al seu país: «¡Salveu Mariúpol! ¡Ajudeu Azovstal ara mateix!». La súplica es va rebre entre aplaudiments de tot l’estadi

Ucraïna s’ha convertit en la gran guanyadora del Festival d’Eurovisió 2022, i ha aconseguit la seva tercera victòria després de la del 2004 i 2016, amb 631 punts, seguida d’Espanya (459 punts) i el Regne Unit (466 punts). El país ha arrasat en el televot, on ha aconseguit 439 punts, que s’han sumat als 192 del jurat d’experts.

Kalush Orchestra

Notícies relacionades

Kalush Orchestra és, en realitat, el grup paral·lel d’Oleh Psiuk, raper de 28 anys nascut a la localitat de (precisament) Kalush, situada a la regió d’Ivano-Frankivsk, al sud-est del país, a uns 600 quilòmetres de Kíiv. La banda mare es diu, també, Kalush i va ser formada el 2019 per Psiuk amb el multiinstrumentista Igor Didentxuk i el discjòquei MC Kilimmen. Després del llançament del seu segon videoclip, ‘Ty gonysh’, el novembre del 2019, els va arribar la gran notícia: Kalush fitxava per llegendari segell nord-americà de hip-hop Def Jam Recordings, aquest on van gravar el seu primer disc d’uns tal Beastie Boys i Public Enemy.

El febrer del 2021, Kalush va llançar el seu disc de debut, ‘Hotin’, i gairebé alhora va decidir posar en marxa el projecte de Kalush Orchestra, en el qual el rap s’entrecreuava amb el folklore i la música tradicional ucraïnesa. Era un moment en què, amb la invasió russa a les portes, es feia més necessària que mai la reivindicació de l’arrel i la cultura pròpies.