Geopolítica eurovisiva

Televot per països: Els que més i menys van simpatitzar amb Ucraïna a Eurovisió 2022

  • Santíssima Chanel: Ucraïna guanya Eurovisió, però Espanya fa història

  • Kalush Orchestra: de la guerra d’Ucraïna a conquistar Eurovisió 2022

Televot per països: Els que més i menys van simpatitzar amb Ucraïna a Eurovisió 2022

EFE

2
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge de matinada, Ucraïna s’ha proclamat guanyadora del festival d’Eurovisió 2022 amb la cançó ‘Stefania’, interpretada pel grup Kalush Orchestra. Si bé els jurats professionals dels diferents països no els feien guanyadors –els van deixar en quarta posició amb 192 punts, per darrere Chanel (Espanya), que en sumava 231–, la victòria va venir quan es van repartir els punts del televot. La ciutadania europea i australiana es va bolcar amb el país, que està en guerra amb Rússia des del 24 de febrer, una nació que, per cert, va quedar fora del certamen per decisió de la Unió Europea de Radiodifusió (UER).

L’audiència va atorgar ni més ni menys que 439 punts a Ucraïna, cosa que la va fer escalar fins al primer lloc amb un total de 631 punts. Així va marcar una aclaparadora distància respecte al segon classificat, el Regne Unit, que va obtenir un total de 466 punts (283 del televot). La tercera posició va ser per Espanya, que va obtenir 228 punts del televot i en total en va sumar 459.

A continuació, us mostrem quins països van ser més i menys solidaris amb Ucraïna, d’acord amb els vots del jurat i el públic.

Els països més bolcats amb Ucraïna

La màxima puntuació que pot donar tant el jurat professional com el televot de cada país és de 12 punts. De tots els participants, hi va haver cinc països que van donar els 24 punts a Ucraïna: els seus veïns Moldàvia i Polònia, juntament amb Letònia, Lituània i Suècia.

Els que pitjor van puntuar Kalush Orchestra

Notícies relacionades

Els països que menys punts van donar a Ucraïna van ser Sèrbia, Malta i Macedònia del Nord. El televot d’aquests tres països va atorgar a la Kalush Orchestra 7, 8 i 8 punts, respectivament. A més, els jurats professionals d’aquests tres països van donar 0 punts a Ucraïna; tal com va passar en el cas de molts altres països, com ara Espanya.

¿Qui va votar Espanya?

Els espanyols també van voler pujar al carro de la solidaritat i el televot va donar els seus 12 punts a Ucraïna. Al contrari, el jurat professional d’Espanya no va donar cap punt a aquest país, ni tampoc als veïns França i Portugal. Per a sorpresa de molta gent, els 12 punts del jurat professional espanyol van ser per a l’Azerbaidjan i la seva cançó ‘Fade To Black’, de Nadir Rustamli.