El concurs de les màscares

¿Com emmascara ‘Mask singer’ les veus dels famosos?

«Esperanza Aguirre volia cantar en francès», afirma Carlos Marco, director musical del programa d’Antena 3

¿Com emmascara ‘Mask singer’ les veus dels famosos?
4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Darrere del programa ‘Mask singer’ hi ha molts secrets. El principal, òbviament, és qui s’oculta darrere de les vistoses màscares amb què els vips pugen a l’escenari cada dimecres a la nit a Antena 3, una informació que mantenen oculta gràcies a múltiples mesures de seguretat, gairebé com si es tractés d’una pel·lícula d’espies. ¿Però qui tria el repertori que els famosos s’atreveixen a interpretar sobre l’escenari? ¿Va ser Esperanza Aguirre qui va decidir entonar en ple ‘prime time’ l’‘Ella Elle L’a’ de Kate Ryan disfressada de Papallona? ¿O la reina de cors, Isabel Preysler, la que va triar moure’s al ritme del ‘Wannabe’ d’Abba abillada de Gateta?

«Hi ha una mica de tot», diu Carlos Marco, director musical del concurs i responsable de seleccionar les cançons que s’escoltaran a cada gala. «El repertori el trio jo amb la direcció, i després els el proposem a les màscares. De vegades et diuen que no estan còmodes i et fan altres propostes, i les intentem respectar», afirma el músic. És el que li va passar, per exemple, amb l’exministra de Cultura i expresidenta de la Comunitat de Madrid, una dura negociadora no només en política, sinó també a l’hora d’escollir cançó. «L’Esperanza volia cantar en francès, però em proposava temes de més enllà dels anys 80 i jo, més moderns, així que vam haver d’arribar a un terme mitjà», diu.

L’idioma és precisament una de les armes que utilitza Marco per emmascarar les veus més reconeixibles dels vips de ‘Mask singer’. És el que ha fet aquest any amb la màscara digital, Dama Centella: «Té un munt de cançons en anglès, tot i que ella en volia més en espanyol.» I la temporada passada va ser un recurs que va utilitzar per despistar a l’audiència amb cantants com Pastora Soler. «Amb ella era essencial que cantés en anglès perquè en castellà la reconeixeria tothom», diu l’excomponent del grup Auryn, que assegura que la llegenda urbana que diu que els famosos amb més caixet són els primers eliminats de ‘Mask singer’ no té fonament. «La gent fliparà amb el que ens espera», avança. «Hi ha una cosa molt forta». El que no especifica és si ja es veurà aquest dimecres, quan sortirà a la llum la identitat de dues màscares i Ana Obregón s’afegirà al xou com a investigadora convidada.

Els trucs

Marco també té més trucs per complicar-li la vida als investigadors de ‘Mask singer’. «Evites cançons en què es parli, poses tons més alts o més baixos...», afirma. Amb els que més pot jugar és amb els cantants professionals, a qui els posa «refilets i esquinçat de veu, girs, falsets...»

Altres vegades hi ha cançons que no surten com esperava, i no perquè el famós emmascarat estigui a l’altura. «Ens va passar amb la Catrina l’any passat. Teníem gravada ‘Me muero’ de La Quinta Estación, i la vam canviar no perquè Paz Vega no la fes bé, sinó perquè la cançó no quedava maca», diu. Aquest any els ha passat una cosa semblant amb l’Ou. «Vam gravar una cançó i després la vam canviar perquè no se sentia a gust», revela.

El ‘hit’ de Georgina

Notícies relacionades

No són les úniques composicions que es queden al pap. També ho fan moltes de les que tenien gravades presencialment a l’estudi (després de les múltiples sessions de ‘coaching’ ‘online’) perquè el concursant és eliminat a les primeres de canvi, ja que registren quatre temes per a cada fase del concurs. Amb les de Georgina Rodríguez, la primera eliminada de la temporada anterior, es van plantejar fins i tot treure-les a la llum veient l’èxit que va tenir la seva enganxosa versió del ‘Si por mí fuera’ de Beret. «No t’imagines la quantitat de gent que m’ho ha demanat... Ella que no havia cantat mai ara té un ‘hit’», assenyala.

Tampoc havia cantat abans Genovena Casanova, i l’any passat es va colar a la final com Caniche. «El primer dia va arribar superdesconfiada, i després es va anar animant i va millorar un munt», afirma Marco, que compagina la seva tasca a ‘Mask singer’ amb la d’empresari (té tres escoles de cant a Madrid i una altra a Alacant) i cantant en el trio Mantra. Per això ni es planteja fer com el seu excompany d’Auryn, Blas Cantó, i provar sort a Eurovisió. «Em sembla una responsabilitat tan gran, que has de posar tota la teva atenció en això i jo ara no podria. Sí que m’agradaria ajudar a crear la proposta per al festival, però no anar com a artista». I aprofita per defensar l’actuació de Cantó, malgrat el seu mal resultat en el rànquing: «El Blas va cantar el que volia, com volia, i ho va fer molt bé vocalment», diu.