Tu i jo som tres
La crítica de Monegal: El puro de Revilla
Ha sigut objecte d’excitació televisiva aquests dies el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, acusat d’haver-se fumat un puro a l’interior d’un restaurant. Home, sense pretendre atenuar l’enorme, la immensa gravetat del seu pecat, crec que en el rànquing de barbàries polítiques aquesta ocupa un lloc molt discretet. Però la tele necessita excitació i el puro de Revilla ha servit per omplir els info-xous durant unes horetes. Més que el Revilla fumador, a casa ens ha interessat el Revilla que hem vist en la nova temporada de Jesús Calleja (‘Planeta Calleja’, Cuatro).
Va demanar Revilla a aquest programa que el pugessin a una cova, situada a les abruptes muntanyes de Liébana, d’accés dificílissim, en la qual va viure amagat, del 1940 al 1944, el maqui –o ‘emboscado’ com els anomenaven a Cantàbria– Segundo Bores. ¡Ah! Estava subjugat Revilla amb la tremenda història d’aquest maqui, i Calleja, que és molt llest, va muntar una pel·lícula de suspens molt efectiva. ¿Podrà Revilla, amb els seus 77 anys, escalar pràcticament 30 metres de paret vertical? Calleja no parava de fer-nos aquesta pregunta. Ens tenia l’ànima en un puny, que és el que es pretenia. Tirolines, cordes, cascos, alpinistes de reforç... ¡Ahh! Quin desplegament. Les cabres que hi havia per allà segurament van flipar molt.
Notícies relacionadesNo va poder finalment Revilla arribar fins a la cova. Va començar a bufar un vent terrible. El president de Cantàbria podria haver acabat estimbat. Però Calleja hi va arribar, i va trobar restes, objectes, fins i tot una espècie de jaç, d’aquell maqui que va estar allà amagat fa 81 anys enrere. O sigui, conclosa la fase d’espectacle i de suspens sobre les possibilitats alpinistes de Revilla, va emergir l’interessant: la història de Segundo Bores, maqui antifranquista, que va acabar cosit a trets.
Si jo pogués avui trucar per telèfon el meu estimat i recordat Eduardo Pons Prades m’explicaria que Bores segurament pertanyia a la 6a Brigada Guerrillera Ceferino Machado. ¡Ah! En els anys 80, Pons Prades i la seva dona, la també excel·lent i compromesa escriptora Antonina Rodrigo, em van explicar moltes coses dels maquis. Coneixien molt bé aquest moviment guerriller. El toc de Calleja almenys ha servit per recordar una mica aquesta part de la història tan oblidada avui dia. Avui el que a la tele li interessa és el puro de Revilla.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- MOBILITAT El Tram Camp va prenent forma
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord