TU I JO SOM TRES

Pablo Iglesias va ser l'últim a saber-ho

zentauroepp53754772 television monegal sexta noche200614153300

zentauroepp53754772 television monegal sexta noche200614153300

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal

Arran de la publicació del seu assaig La conjura, así se fraguó el primer gobierno de coalición, al periodista Jesús Cintora l’han entrevistat a La Sexta nocheIñaki López li va preguntar si sabia en quin moment Pedro Sánchez va decidir pactar amb Pablo Iglesias. I Cintora va contestar: «La mateixa nit de les eleccions del 10-N. Va dissenyar immediatament una anomenada ‘operació llampec’. Qui no ho sabia era Pablo Iglesias». ¡Ah! Interessant paisatge el que va dibuixar Cintora. Va haver de ser una nit, i una matinada, netament maquiavèl·lica: pactarem amb Pablo, però que ell no se n’assabenti encara; mantinguem-lo un parell de dies a la corda fluixa, no sigui que s’animi. És una estratègia clàssica de l’enginyeria política del pacte: si saps que l’altre es mor de ganes de pujar al teu tren, dissimula; no sigui que es faci il·lusions i vulgui ser el maquinista de la locomotora.

Notícies relacionades

D’aquesta conversa hi va haver, no obstant, un tram que mereixia més desenvolupament. La pressa televisiva de vegades retalla moments que podrien ser lluminosos. Va ser quan van parlar dels desitjos de Felipe González «des de l’ombra», intentant que Pedro Sánchez pactés amb els liberals (diguem C’s i el PP) a l’estil del que han fet altres governs europeus. Ens van posar les últimes declaracions de Felipe, comparant l’actual govern de coalició amb «la cabina dels germans Marx», i van recordar també una altra advertència seva, l’abril del 2017, quan va dir que Sánchez era «Pedro el Cruel. ¡Ah! Haurien d’haver estirat aquest fil. Els hauria portat a territoris apassionants.

Pere I de Castella, anomenat el Cruel pels seus detractors, va acabar apunyalat pel seu germà Enric de Trastàmara, anomenat el Fratricida, justament. O sigui que l’advertència de Felipe González potser era un souvenir perquè Pedro Sánchez no perdi de vista la història. Hauria sigut televisivament molt potent que Iñaki i Cintora ens haguessin fet la travessa, imaginària, de qui podria ser elfratricida de l’actual Pedro. I qui faria el paper de Bertrand du Guesclin, que va ser el gran traïdor. En qualsevol cas, aquí el que té suc és que, segons Cintora, de l’‘operació llampec’ Iglesias no en va saber res fins que van escenificar el pacte en la famosa abraçada del dia 12. O sigui que Pablo va haver d’estar 48 hores angoixat, patint, tement que, en el pitjor dels casos, no podria pujar al tren.