ESTRENA DIUMENGE, 12

'OT' torna renovat i més exigent

El 'talent show' de TVE-1 introdueix canvis en la seva mecànica, incorpora un jurat i professors nous i no estarà vinculat a la discogràfica Universal

ialvarez51657667 grafcat9586  terrassa  barcelona   09 01 2020   el presentad200110192157

ialvarez51657667 grafcat9586 terrassa barcelona 09 01 2020 el presentad200110192157 / Enric Fontcuberta

4
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

TVE-1 i Gestmusic Endemol van decidir que ‘OT’ s’agafés un descans d’un any i mig per no cremar el format i sembla que li ha anat bé. Perquè ha tornat renovat. El programa ha introduït novetats en la seva mecànica, ha canviat del tot el seu jurat (cosa que no vol dir que el que hi havia no funcionés), ha incorporat professors nous i s’ha alliberat de la vinculació amb la companyia discogràfica Universal, que era l’encarregada de desenvolupar les carreres dels concursants després del concurs. Tot això es podrà descobrir (o intuir) a la gala 0, que TVE-1 oferirà aquest diumenge 12 (un altre canvi, el dia d’emissió), a les 22.00 hores.

Així ho explicaven a l’enorme plató d’‘OT’, situat al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, just al costat de l’Acadèmia, els principals responsables del ‘talent’, que aquest 2020 fa front a «una edició més exigent», segons Fernando López Puig, director de Continguts de TVE, i que compta «amb un càsting brillant i unes històries emotives i pròximes», com va assenyalar Toñi Prieto, directora d’Entreteniment de la cadena. El que no canvia és el premi en metàl·lic del guanyador o la guanyadora: 100.000 euros

El presentador, Roberto Leal. / RTVE

Més tensió

El primer dels canvis en la mecànica afecta el nombre de nominats de cada gala, que abans eren dos: «Ara no hi ha un número determinat. Tothom ho pot ser», va explicar Tinet Rubira, director de Gestmusic, la productora del programa. «També hem alliberat els professors de l’obligació de salvar algú», va dir. Aquest és el segon. No estan obligats a fer-ho si cap ha estat a l’altura. I arribem al tercer: el favorit no serà immune. És a dir, podrà ser nominat. «Tot i que disfrutarà de privilegis més importants: com escollir la cançó que cantarà. O el duo. Perquè tots estiguin al mateix nivell d’exigència», va explicar Rubira. Perquè no es relaxin. Perquè augmenti la tensió.

Així mateix, si fins ara els ‘triunfitos’ estaven vinculats a Universal, ara no serà així. «Al final del programa es farà un ‘draft’ (sistema de selecció) amb totes les discogràfiques, que podran optar per un concursant». Totes.  Universal inclosa. I Sony, l’encarregada aquest any de distribuir els discos del programa i que podrà escollir dos concursants per desenvolupar la seva carrera.  «En aquest procés de professionalització hem incorporat la figura del mànager. El que volem és assessorar-los», va prosseguir Rubira.

Personalitats marcades

Pel que fa als nois, que a la gala 0 seran 18, tot i que només sis dormiran aquella nit a l’Acadèmia, Noemí Galera, la directora, i del càsting també, va destacar: «Són concursants amb unes personalitats molt marcades. I hi ha molt músic. Molts ja componen i tenen molt clar on volen anar». Amb la qual cosa s’incentivarà la composició amb noves assignatures (fins i tot estrenen una sala per això) i el desenvolupament d’un projecte propi. «Per tenir un artista 360», va apuntar Prieto. 

El jurat: Natalia Jiménez, Javier Llano, Nina i Javier Portugués, ‘Portu’. / RTVE

D’altra banda, Galera va advertir que, malgrat que en els càstings Rubira va comentar que hauria de deixar de ser la mare dels nois, no abandonarà aquest rol: «No ho puc evitar. Estan a càrrec nostre durant tres mesos». Tampoc Roberto Leal pensa deixar de ser col·lega dels concursants: «Si volguéssin algú que fos d’una altra manera, que tensés les gales o un altre tipus de presentador, que n’hi ha, el tindrien. Jo no puc canviar la meva manera de presentar, perquè no ho sé fer». Així mateix, entre els nois, van avançar, hi ha veritables històries de superació. Com el d’una noia amb problemes d’audició, una cosa que van descobrir després d’haver-la seleccionat.

Nina i Ivan Labanda

El nou jurat el compon una històrica d’‘OT’, la directora de l’Acadèmia de les primeres edicions, Nina, que torna 15 anys després; la cantant i compositora Natalia Jiménez, de La quinta estación; Javier Llano, director de Cadena 100, i Javier Portugués, ‘Portu’, músic i director artístic musical. Entre les incorporacions de professors destaquen les d’Ivan Labanda (actor del ‘Polònia’), que substituirà Los Javis impartint Interpretació, i Zahara, referent de la música indie a Espanya, que oferirà la matèria de Cultura Musical. Però també Eirian James, que impartirà anglès; Natalia Calderón, nova professora de veu i moviment; Cesc Escolà, de ‘fitness’ i Cristina&Mario, de dansa urbana. 

Noemí Galera, Tinet Rubira, Fernando López Puig, Toñi Prieto i Nacho Gómez, durant la presentació. / RTVE

Notícies relacionades

El Xat, la secció que segueix la gala des de l’Acadèmia, també experimenta canvis en aquesta edició, ja que constarà de dues parts. En la primera, Galera conversa amb l’expulsat o l’expulsada i els nominats. De l’altra, la més festiva i esbojarrada, s’encarregarà Ricky Merino, ex-‘triunfito’ d’‘OT 2017’ i fins ara copresentador, que cada setmana rebrà un ex-‘triunfito’ d’altres edicions.

Finalment, l’univers digital, que tanta importància té en un programa com ‘OT’, que registra un 33% d’audiència en el públic comprès entre els 13 i els 24 anys, es reforça i presenta com a novetat una acció de veu (aplicació) desenvolupada per Lavina Voice, que permetrà disposar de forma diària d’informació exclusiva sobre el ‘talent’ a través de l’assistent de Google, segons va anunciar Nacho Gómez, director de RTVE Digital.