REBUIG DEL CERTAMEN EUROPEU

Eurovisió 2019 provoca la protesta d'una petita part de la societat israeliana

Els manifestants, entre els quals també hi ha palestins i entitats internacionals, demanen el boicot al festival, que ha atret a la ciutat a molta gent menys de la que s'esperava

ialvarez48149306 left wing israelis hold slogans during a protest against eur190515171549

ialvarez48149306 left wing israelis hold slogans during a protest against eur190515171549 / MENAHEM KAHANA

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA

El Festival d’Eurovisió se celebra a Tel Aviv quan es compleixen 71 anys de la creació de l’Estat d’Israel i de l’expulsió de més de 700.000 palestins de les seves llars. Aquests últims recorden cada 15 de maig la Nakba (catàstrofe, en àrab), que va portar a l’exili gairebé tres quartes parts de la població àrab de Palestina entre finals del 1947 i el 1949.

L’esdeveniment musical va començar, a més, només uns dies després quel’Exèrcit israelià bombardegés Gaza l’Exèrcit israelià bombardegés Gazaintensament i que milícies palestines llancessin 700 coets sobre el sud d’Israel, la majoria interceptats pel sistema de defensa. En 48 hores van morir 29 persones: 25 palestins i 4 israelians.

La celebració d’Eurovisió ha suscitat el rebuig d’alguns israelians, de la majoria de palestins i d’entitats internacionals. Entre ells, molts han cridat al boicot al festival, que ha atret a Tel Aviv molta menys gent de la que els israelians esperaven.

Intent de blanqueig

Aquest dimarts passat, 14, més de 500 persones es van manifestar a la plaça Habima, al cor de la ciutat israeliana que acull el festival, per protestar contra l’ocupació dels territoris palestins, el bloqueig de Gaza i l’intent de blanqueig d’aquestes polítiques que, segons el seu parer, suposa la celebració de l’esdeveniment musical.

Manifestants als carrers de Tel Aviv / CORINNA KEM

“Un artista de Gaza ha dibuixat això, ho vaig veure a Facebook i vaig pensar que seria bona idea portar-ho a aquesta protesta, ara que se celebra Eurovisió, una cosa que hem de boicotejar, i li vaig demanar si el podia imprimir”, va comentar Eitan Bronstein, mentre mostrava un cartell en el qual apareixien uns soldats israelians cantant en un escenari que és una gàbia per als palestins. L’artista gazatí és Ismail al Bozom.

“És important recordar als israelians i al món que el festival se celebra sobre Al-Manshiya, un poble palestí destruït pels israelians el 1948 (després de la creació de l’Estat d’Israel). Tenia 13.000 habitants abans de la Nakba (catàstrofe en àrab, expulsió de més de 700.000 palestins), dels quals 1.000 eren jueus. Vivien junts fins que els sionistes els van expulsar. Ara és un parc i se celebra aquesta festa (Eurovisió)”, va remarcar Bronstein. A la part posterior de la seva samarreta s’hi llegia: “Eurovision, I’m not your toy (Eurovisió, no soc la teva joguina”), amb referència a la cançó 'Toy', interpretada per la cantant israeliana Netta Barzilai, que va guanyar Eurovisió l’any passat.

La manifestació estava convocada per entitats locals, entre elles el partit Hadash, Combatants for Peace (Combatents per la Pau) i Coalition of Woman for Peace (Coalició de Dones per la Pau), que agrupen israelians i palestins. Desenes de policies van controlar la protesta. Les mesures de seguretat s’han extremat a Tel Aviv per la celebració d’Eurovisió.

Somiar amb la llibertat

Altres grups que no van participar en la manifestació d’ahir han dut a terme activitats per denunciar l’ocupació israeliana de Palestina coincidint amb Eurovisió. “Quan sentim que l’eslògan d’Eurovisió és 'Atreveix-te a somiar', vam dir, sí, somiem amb un Israel diferent. No volem un Israel que ocupa milions de persones contra la seva voluntat, que perpetua l’acte immoral dels assentaments (en territori palestí), que oprimeix un altre poble. El nostre somni és de llibertat”, va dir a aquest diari Achiya Shatz, director de comunicació de Breaking the Silence.

Aquesta oenagé de soldats veterans ha col·locat en una de les principals vies de Tel Aviv un enorme cartell en què apareixen dues fotografies: una és una bonica vista de la costa a Tel Aviv i l’altra és el mur que Israel va aixecar a Cisjordània amb una torre militar de guaita. A la part bonica, en color, es llegeix: 'Atreveix-te a somiar', i en la segona meitat del cartell, en blanc i negre, hi diu: 'amb la llibertat’.

'Tours’ esgotats

Notícies relacionades

El cartell forma part d’una campanya perquè israelians i estrangers participin en visites guiades per antics soldats a la ciutat palestina d’Hebron, on l’ocupació israeliana és especialment intensa. Desenes de turistes, alguns arribats a Israel per a Eurovisió, s’han apuntat a aquests 'tours’, que se celebraran a partir d’aquest dijous. Les places s’han esgotat i l’oenagé pensa a fer més viatges. “Fem una crida per als que han vingut a celebrar obrir els ulls. Celebreu-ho, però heu de veure el que és l’ocupació”, va sentenciar Shatz.

A Gaza, a uns 70 quilòmetres de Tel Aviv, un grup de músics va celebrar ahir un simbòlic festival alternatiu d’Eurovisió, sobre les ruïnes d’un edifici bombardejat en l’última escalada de violència.