PROGRAMA DOCUMENTAL

TV-3 rememora la història del cine català

Els set episodis de 'La gran il.lusió' van de la primera projecció el 1896 fins a les pel·lícules policíaques dels anys 50

cinemaaa

cinemaaa

2
Es llegeix en minuts

 El cine neix oficialment a París el desembre de 1895, i un any després es fa la primera projecció a la Rambla de Barcelona. I és a partir d’aquest moment que comença ‘La gran il.lusió’, nova sèrie documental que repassa la història del cine català que TV-3 estrena aquest dilluns, 7 de gener, després del ‘TN vespre’ (22.00 hores).

Àlex Gorina i Esteve Riambau dirigeixen aquest programa que el director de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals), Miquel Curanta, ha qualificat de “treball d’orfebreria perquè, a més de ser un espai de difusió, és un producte cultural en si mateix per la seva qualitat i el talent del seu equip”.

Els set capítols que s’emetran aquesta primera temporada parteixen dels orígens del cinema mut català i arriben fins a les cintes policíaques dels anys 50.

El projecte original preveia uns altres set capítols que arribaven fins als nostres dies, però que encara no s’han gravat per problemes de finançament, segons ha reconegut el director de TV-3, Vicent Sanchis, que ha atribuït el retard a l’“obstacle econòmic que ha suposat l’aplicació del 155 per a TV-3”.

Imatges d’arxiu, animacions i entrevistes de testimonis de l’època són les eines amb què el programa recorre la història del cine català, renunciant a la figura del presentador perquè “el cine sigui el protagonista i es mostri a si mateix”, segons Gorina.

“És un relat intermitent de la història, amb estructura de mosaic, que dona pinzellades i no pretén ser la història amb majúscules, però que es recolza en estudis molt rigorosos”, ha afegit Riambau.

Teresa Gimpera, en la gravació d’unes declaracions per al programa ‘La gran il.lusió’. / (TVC)

La realitzadora del programa, Mai Balaguer, ha recordat que el 90% de les filmacions antigues s’han perdut i que hi ha pocs supervivents de certs esdeveniments, per la qual cosa ha treballat “amb metàfores visuals” i “evitant el to magistral i l’allau de dades”.

Gorina, impulsor del projecte, s’ha mostrat molt satisfet que “per fi hagi vist la llum”, tot i que de moment només s’emetin set capítols, perquè la història del cine català és “una gran desconeguda, fins i tot per a la gent del sector”.

Notícies relacionades

Riambau ha agregat que “hi ha molt bons estudis i tesis universitàries sobre el tema, però poca difusió” pel que un programa com aquest es fa necessari.

‘La gran il.lusió. Relat intermitent del cinema català’ és una producció de TV-3 i ICEC-Filmoteca de Catalunya, amb la col·laboració d’EGEDA  i Costa Est Audiovisuales.

Temes:

Cine TV-3