CONTROL PARLAMENTARI

TV-3 reconeix que no tindrà la Champions per falta de pressupost

L'oposició critica el "monopoli" de l'empresa de drets musicals Clipper's a la tele catalana

zentauroepp39113623 la presidenta en funcions de la ccma  n ria llorach  i el di170630184841

zentauroepp39113623 la presidenta en funcions de la ccma n ria llorach i el di170630184841 / Pere Francesch

2
Es llegeix en minuts

TV-3 emetrà la temporada que ve la Lliga de Campions, però serà l'última, tal com ha reconegut el director de Televisió de Catalunya (TVC), Vicent Sanchis, aquest divendres, 30 de juny, en la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que s'ha celebrat al Parlament de Catalunya.

Com ja va avançar EL PERIÓDICO, els drets audiovisuals de la Champions per a les temporades 2018-19, 2019-20 i 2020-21 els ha adquirit totalment l'empresa catalana Mediapro, que gestiona canals en obert (Gol) i de pagament (Bein). I segons ha explicat Sanchis en la comissió, l'adjudicació s'ha fet amb uns preus (200 milions per temporada, per a tot Espanya), que la tele autonòmica catalana no podia assumir econòmicament. Davant la impossibilitat de pagar aquesta quantitat, el director de TVC ha donat a entendre que els recursos econòmics que tenien previst invertir en els drets de la Champions es destinaran ara a programes, que aportin "qualitat i audiència" a la cadena.

El problema és que TV-3 difícilment podrà idear un programa que doni resultats tan mediàtics com la Champions, en general, i els partits del Barça en aquesta competició, en particular, que sempre solen superar de llarg el milió de teleespectadors a Catalunya.

CRÍTIQUES AL MONOPOLI MUSICAL

Al marge de la Champions, el gruix de la compareixença davant la comissió parlamentària de la direcció de la CCMA s'ha centrat en el frau de la SGAE i en la gestió dels drets musicals de TVC. Així, alguns parlamentaris han criticat que, des del 2011, els drets d'autor que té la tele catalana els gestioni l'empresa Clipper 's. El grup Catalunya Sí que es Pot considera que es produeix un "monopoli", mentre que la CUP ha assenyalat que Clipper's no ha guanyat cap concurs: va ser escollida a dit. Ha rebutjat les crítiques, però ha apuntat la possibilitat de debatre i modificar el model de gestió de les matinades musicals de TVC.

Notícies relacionades

 "Des del 2011, els drets d'autor que té TVC els gestiona Clipper 's, un contracte que després es va prorrogar", ha explicat el director de TVC, que ha plantejat la possibilitat de dissenyar un futur concurs, "que és el que fem sempre, obligatòriament, des de fa un any". També ha recordat que, quan es va firmar el contracte amb Clipper 's, era l'empresa més important d'Espanya en gestió de drets musicals i que aquest aspecte es va valorar. 

Respecte al presumpte frau d'alguns socis de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) i algunes televisions (uns 100 milions d'euros en cinc anys), partits com la CUP han assenyalat una possible relació amb la tele catalana. Però Sanchis ha desvinculat TV-3 de la trama, i ha assegurat que a TVC no se l'està investigant. "La trampa estava en un recurs, que ni nosaltres com a empresa editora ni cap empresa relacionada amb nosaltres no hem comès mai", ha afirmat, i ha explicat que va tenir coneixement del cas a través de la demanda de documentació, sobre la seva relació amb la SGAE, que va demanar el jutge que investiga el cas. "Aquí s'acaba la relació amb l'assumpte", ha dit Sanchis.