TU I JO SOM TRES

L’harakiri inconclús de la senyora Mariko

L’harakiri inconclús de la senyora Mariko

FERRAN MONEGAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Sempre m’ha semblat fascinant, si bé terrible, l’art de l’harakiri, també anomenat seppuku. És una cerimònia de suïcidi per honor. Un codi ètic del bushido (camí del guerrer). Vist amb ulls occidentals és un ritual una mica bèstia. A més de l’autoperforació transversal de l’estómac i els intestins amb un ganivet, un elegit proveït de katana decapita.

Hi ha ara mateix dues sèries que ens parlen d’harakiri. Al Japó feudal i també al Japó d’avui. A la sèrie Tokio Vice (HBO Max) ens ensenyen finalment el suïcidi d’un capo de la Yakuza, Shinzo Tozawa, narcotraficant i assassí. Acorralat, es fa l’harakiri. No sé per què a un ésser tan canalla i indigne li han dibuixat un final honorable segons el ritu del bushido. Potser se’ls ha colat un reflex, subconscient, de la llei del catolicisme, que per molt pervers i assassí que hagis sigut, si al final et confesses i te’n penedeixes, s’esborra tota la teva vida infame i vas al cel.

En una altra plataforma, Disney +, ja està penjada la primera temporada de Shogun. Es tracta de les peripècies d’un patró de vaixell anglès, un navegant negociant que queda atrapat al Japó de l’any 1600. Està sota la protecció del gran senyor Toranaga, un estrateg de primera categoria, que mentre acaricia el seu falcó ensinistrat ens il·lumina. "Tot home també pot ser ensinistrat" ens diu, i hi afegeix: "Tria’n un, el que vulguis, ensinistra’l, i caçarà per a tu".

Notícies relacionades

És d’absoluta actualitat, aquest avís. En aquesta sèrie hi apareix un personatge interessantíssim: la senyora Mariko. Forma part de l’aristocràcia del shogunat. Està casada. És bellíssima. Li encarreguen que faci de traductora de l’anglès, que no se’n separi ni un minut, i entre ells acaba brollant la passió. ¡Ah! També al Japó del segle XVII funciona allò que diuen que el tracte porta el contacte. Mariko és d’una fidelitat sense límits al senyor Toranaga. Creient que ha fallat en una missió, es disposa a treure’s la vida. Diuen els estudiosos del Japó medievalista que l’harakiri femení no existeix. El seu ritual de suïcidi era diferent: ganivet esquinçant la jugular, i mort sobtada. Per sort, Mariko no acaba el que pretenia. Aquests 10 capítols de Shogun, sense Mariko, no tindrien cap sentit.

Veig ara a la tele el flaix informatiu sobre Pedro Sánchez: dilluns vinent comunicarà si continua com a president, o no segueix. Podria ser un anunci d’harakiri.