estrena

Joel Joan, 'El crac' de TV-3

La nova sèrie de l'actor és una autoparòdia, barreja de realitat i ficció

Assumpta Serna, Hèctor Claramunt, Joel Joan, Sara Espígul, Diana Gómez, Miki Esparbé i Roger Coma, en la presentació de la sèrie.

Assumpta Serna, Hèctor Claramunt, Joel Joan, Sara Espígul, Diana Gómez, Miki Esparbé i Roger Coma, en la presentació de la sèrie. / TVC

2
Es llegeix en minuts
MARISA DE DIOS / BARCELONA

L'autocrítica i l'autoparòdia són molt sanes. Ens porten a no prendre'ns tan seriosament a nosaltres mateixos, potser a acceptar-nos una mica més bé, i potser així som una mica més feliços». Ho diuen Joel Joan i Hèctor Claramunt, creadors d'El crac, per sintetitzar l'essència d'aquesta sèrie que arriba aquesta nit a TV-3 (22.00 hores) i en què el protagonista de Plats bruts i Porca Misèria juga a riure-se'n d'ell mateix, de la seva imatge pública, de la indústria cinematogràfica i fins i tot del país. «Sóc una persona que provoca fílies i fòbies», resumeix.

Prenent com a model el fals realisme de sèries com ara The office, de Ricky Gervais; Louie, de Louie C. K., o ¿Qué fue de Jorge Sanz?, de David Trueba, El crac combina realitat i ficció i, segons el director de TV-3, Eugeni Sallent, suposa «aire fresc», perquè és una aposta «arriscada, diferent i moderna».

La realitat la posa el protagonista, Joel Joan fent de Joel Joan, un personatge descrit com a incongruent, inconscient, intransigent i insuportable, i que serveix a l'actor per fer autoparòdia. La ficció la representen les circumstàncies que l'envolten. «L'essència és veritat, però és com si poséssim el Joel en un univers paral·lel», aclareix Claramunt.

Aquest entorn fictici que dóna peu a la trama és el rodatge d'una pel·lícula ambientada el 1714 sobre el general Moragues, paper que Joan anhela. Per aconseguir-lo, farà el que calgui i passarà per situacions cada vegada més esbojarrades que l'aniran enfonsant a poc a poc. «La sèrie té molta mala llet», destaca Joan, que espera que el seu personatge arribi a empatitzar amb el públic: «Tots portem a dins un petit crac», es justifica.

Al rodatge, coincideix amb Roger Coma, també interpretat per si mateix exagerant la seva imatge pública. «Ens en riem de la seva perfecció», diu Joan, ja que Coma és el contrapunt del protagonista, un actor estimat i admirat per tothom. El director de l'hipotètic llargmetratge és el Nico (Miki Esparbé), «el dolent de la pel·lícula», que l'hi té jurada a Joan.

Notícies relacionades

L'equip es completa amb una productora que no en sap gaire de cine (interpretada per Assumpta Serna); la Sandra (Sara Espígul), actriu i parella en la ficció de Joan, i la Carla (Diana Gómez), l'estrella de moda a Hollywood que se suma al rodatge tan bon punt s'assabenta que el seu ídol d'infància, amb qui reia quan de petiteta veia Plats bruts, participa en la pel·lícula. Aquesta es convertirà en l'objecte de desig del protagonista, cosa que desestabilitzarà la seva relació amb la Sandra.

Tot i que l'humor és el vehicle que articula la sèrieJoan prefereix definir-la com a tragicomèdia, ja que «en el fons, el crac és un personatge tràgic». Ell, com a guionista, se n'ha encarregat: «No hem tingut pietat amb ell», resumeix.