problemes a la televisió pública

El Suprem declara improcedent l'ERO de Telemadrid

La comunitat haurà d'augmentar les indemnitzacions dels treballadors acomiadats

Amb aquesta sentència, el Suprem desestima així els recursos tant de l’empresa com dels sindicats CCOO, UGT i CGT. / JUAN MANUEL PRATS / VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem (TS) ha acordat aquest dimecres declarar improcedent l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de Telemadrid que va costar ja fa més d'un any el lloc de treball a un total de 861 treballadors de la cadena autonòmica.

Així ho han assenyalat a Europa Press fonts de l'Alt Tribunal. D'aquesta manera, els magistrats confirmen la sentència que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid en què es declaraven improcedents les quanties fixades i es va establir que es paguessin 45 dies per any treballat.

En concret, el TSJM, en una sentència de l'abril del 2013, va considerar l'acomiadament col·lectiu "no ajustat a dret" i va reconèixer als treballadors una indemnització de 45 dies per any, en el còmput de l'antiguitat fins a la reforma laboral del 2012, i de 33 dies a partir de la reforma.

S'evita el tancament

El Suprem desestima així els recursos tant de l'empresa com dels sindicats CCOO, UGT i CGT. Aquests últims sol·licitaven la declaració de nul·litat de l'acomiadament, cosa que el Suprem no ha atès. D'aquesta manera, s'evita el tancament de Telemadrid, ja que la Comunitat ja havia advertit que si la decisió era en aquesta direcció no tindrien més remei que tancar-la.

En concret, mesos enrere, el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, va anunciar que si la justícia anul·lava l'ERO no tindrien més remei que tancar l'ens públic al no poder afrontar les despeses, igual que va fer al seu dia la Generalitat valenciana amb el tancament del seu canal autonòmic.

L'ERO es va aprovar el 9 de gener de 2013. Aquell dia, el consell d'administració de Ràdio Televisió Madrid va donar llum verda al pla de reestructuració definitiu per a Telemadrid després d'un mes de negociacions sense acord. Els sindicats van impugnar l'acord davant la justícia.

Quanties "improcedents"

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va acordar el maig de l'any passat declarar "improcedents" les quanties fixades a l'ERO, sense forçar a readmetre als treballadors acomiadats.

La sentència repercutia en les indemnitzacions que els treballadors de l'ens haurien de rebre. Així, el TSJM va estimar parcialment la demanda dels sindicats i va considerar que "procedeix declarar no ajustada a dret la decisió extintiva adoptada per les demandades al no haver-se acreditat la concurrència de la causa legal indicada en la comunicació extintiva", encara que desestima la "causa de nul·litat" presentada.

Notícies relacionades

Es va basar per rebutjar declarar els acomiadaments nuls bàsicament en el fet que l'ens no ostenta consideració d'Administració pública i que, per tant, la prioritat de permanència del personal laboral fix és "aplicable als procediments d'acomiadament a les Administracions publiques".

Després de conèixer la sentència, la direcció de Telemadrid va acordar recórrer en cassació al Suprem, igual que van anunciar els sindicats. Fonts de Telemadrid van explicar llavors a Europa Press que aquest recurs es va presentar "a última hora" perquè la intenció era executar el dictamen del Tribunal madrileny.