DOCUMENTAL

TV-3 mostra l'exili a través dels ulls de Capa

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El 15 de gener del 1939, Robert Capa, un jove fotògraf -llavors bastant desconegut- que havia retratat diversos escenaris de la guerra civil espanyola, és a Barcelona. De matinada s'assabenta que les tropes franquistes estan a punt d'entrar a Tarragona. Allà descobreix que una part de la població civil es disposa a abandonar la ciutat, en el que representarà l'inici de l'èxode de centenars de milers de persones cap a França.I Capa els acompanyarà. Sense ficció emet avui (TV-3, 21.50) El món on volíem viure (Robert Capa, 15 de gener de 1939), que reconstrueix l'itinerari que el fotògraf hongarès, convertit en el fotoperiodista de guerra més famós de la història, va fer aquell dia.

Notícies relacionades

Capa va realitzar un total de 101 fotografies. D'aquestes, avui se'n conserven alguns negatius, còpies originals i els contactes, el document de referència creat pel reporter. Al mateix temps que feia les instantànies, Capa escrivia textos breus, per acompanyar-les i contextualitzar-les, que aporten informacions molt valuoses i reflexions personals sobre el drama del qual era testimoni. El documental

-dirigit per Oriol Querol- descobreix els llocs exactes on va fer una part d'aquestes fotos i reconstrueix la vida d'alguns dels protagonistes que hi apareixen. Així, posa cares, noms i cognoms a algunes de les persones que van patir aquell calvari i aporta punts de referència actuals als escenaris de l'èxode.