LA SENTÈNCIA DEL #METOO

Anul·lada una condemna de 23 anys a Weinstein

El Tribunal d’Apel·lacions de Nova York dona la raó als advocats del productor en un cas de violació que va marcar una fita en el moviment MeToo, amb una pena i una sentència que es van considerar un punt d’inflexió. 

Anul·lada una condemna de 23 anys a Weinstein

IDOYA NOAIN

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El màxim Tribunal d’Apel·lacions de Nova York va anul·lar ahir la condemna de 23 anys de presó que el 2020 es va imposar a Harvey Weinstein per violació i acte sexual criminal, un pes pesant de Hollywood. El seu cas va marcar una fita en l’era del moviment MeToo i la sentència es va considerar al seu dia un punt d’inflexió. El productor de 72 anys –empresonat per qüestions mèdiques a la presó de mitja seguretat Mohawk, a Rome– no quedarà lliure, ja que compleix també una pena de 16 anys que se li van imposar el 2023 per un altre cas de violació que es va jutjar a Los Angeles. Serà traslladat a una presó a Califòrnia, segons el seu portaveu.

La decisió del tribunal s’ha basat en el que quatre dels set magistrats van considerar "flagrants errors" processals que només es poden "remeiar", segons es llegeix en la sentència, amb "un nou judici". L’oficina de l’actual fiscal de Manhattan, Alvin Bragg (el mateix que ha imputat Donald Trump en un cas que es jutja aquests dies a la mateixa sala on es va processar Weinstein), va anunciar que farà "tot el que estigui al seu poder" per poder jutjar de nou Weinstein. "Continuem ferms en el nostre compromís amb els supervivents d’agressió sexual", va apuntar en un comunicat un portaveu de la fiscalia, que va imputar Weinstein quan el ministeri públic el liderava Cyrus Vance .

El fundador de Miramax va ser declarat culpable de violació i acte sexual criminal per un jurat popular compost per set homes i cinc dones per la violació en tercer grau, el 2013, de l’actriu Jessica Mann dins d’una relació sexual consentida i per agressió sexual en primer grau al forçar un cunnilingus a Mimi Haley, una assistent de producció, el 2006. Se’l va exonerar d’agressió sexual depredadora i de l’acusació més greu de Mann, la de coacció violenta en la seva violació.

L’argumentació per a l’anul·lació de la condemna és que el jutge d’instrucció del cas, James Burke, va errar al permetre que durant el procés testifiquessin Annabella Sciorra, Lauren Young, Dawn Dunning i Tarale Wulff. Aquestes quatre dones van relatar les seves experiències amb Weinstein, però els seus casos no formaven part dels càrrecs que se li imputaven. "Sota el nostre sistema de justícia, l’acusat té el dret de retre comptes només pel delicte que se li imputa", es llegeix en la decisió, firmada per la jutge Jenny Rivera. També es rebutja que la fiscalia pogués utilitzar els testimonis de Sciorra, Young, Dunning i Wulff per mirar de demostrar un patró de comportament de "mals actes previs". Es qualifiquen les al·legacions de les quatre dones com a "irrellevants, amb prejudicis i no provades".

Així mateix, la decisió del Tribunal d’Apel·lacions assegura que es va violar el dret de l’acusat de testificar en la seva pròpia defensa quan es va permetre a la fiscalia que, en cas que el productor s’assegués a l’estrada, el pogués interrogar sobre conductes conflictives tant d’índole sexual com d’altres tipus. Weinstein va decidir no testificar, però, segons va dir el seu advocat, Arthur Aidala, ho farà si hi ha un nou procés.

Madeline Singas, una de les jutges en la minoria de la decisió d’ahir, va escriure una forta opinió contrària en la qual acusava els seus col·legues de dificultar que les víctimes busquin justícia. "Els homes que sexualment exploten el seu poder sobre les dones, especialment els grups més vulnerables de la societat, recolliran els beneficis de la decisió d’avui", va afirmar la magistrada. "La decisió de la majoria perpetua nocions obsoletes sobre violència sexual i permet als depredadors evitar rendir comptes", va denunciar Singas, que va criticar que la decisió dels seus col·legues equival a "blanquejar els fets per conformar-se amb una narrativa d’ell va dir, ella va dir", i la va emmarcar en "una preocupant tendència de revertir veredictes de culpabilitat de jurats en casos sobre violència sexual".

La decisió ha provocat sorpresa, indignació i consternació als EUA. "És injust per a les supervivents", li va dir Ashley Judd, la primera actriu que públicament va exposar les agressions de qui va ser tità de Hollywood, a Jodi Kantor, una de les reporteres de The New York Times que el 2017 va revelar els abusos de Weinstein. Aviat s’hi van sumar revelacions de The New Yorker i Weinstein va acabar sent públicament acusat d’agressions i altres conductes inapropiades per més de 100 dones. També va mostrar la seva decepció l’actriu Katherine Kendall. L’actriu, no obstant, també va dir que Weinstein "mai serà lliure, perquè el seu nom és sinònim d’agressió sexual. Potser la part més important és el despertament que va tenir lloc", va afegir, "i que continuarà tenint lloc".

El precedent de Cosby

Qui estava exultant era Aidala, el principal advocat de Weinstein. En la roda de premsa a les portes del tribunal on va ser jutjat el productor va definir la decisió com una reivindicació i "una victòria no només per al senyor Weinstein, sinó per a tots els acusats pel penal a l’estat de Nova York". "Des del principi vam saber que no va tenir un judici just", va dir el lletrat, que va insistir en la innocència del seu client. "No es pot condemnar algú basant-se en tota la seva vida", va defensar.

Notícies relacionades

L’anul·lació de la condemna de Weinstein arriba gairebé tres anys després de la d’una altra estrella de Hollywood, Bill Cosby, assenyalat per més de 60 dones d’agressions i abusos sexuals durant dècades. L’estiu del 2021 Cosby va sortir de la presó després que una majoria del Tribunal Suprem de Pensilvània considerés que en el judici que el 2018 el va declarar culpable d’agressió sexual a Andrea Constand s’havien produït també errors processals. En el cas de Cosby, el Suprem estatal va prohibir que es realitzés un nou judici i després el Suprem dels Estats Units va rebutjar estudiar un recurs contra la decisió de Pensilvània.

Weinstein va contractar l’any passat Jennifer Bonjean, l’advocada de Cosby en el seu exitós recurs, per apel·lar la condemna de Los Angeles. Aquesta apel·lació es presentarà el 20 de maig.