PROGRAMACIÓ
Evita 'versus' Carmen Polo
TVE-1 estrena, per fi, la premiada minisèrie històrica d'Agustí Villaronga

L’actriu Julieta Cardinali, en el paper d’Eva Perón, a la minisèrie. /
Agustí Villaronga va acabar fa més d'un any Carta a Eva. Des d'aleshores, la minisèrie -que té dos capítols i narra el viatge que Eva Perón va fer a Espanya el 1947- ha estat dormint en un calaix de TVE, que és el que va passar també amb Isabel, suposadament, pels problemes econòmics de la Corporació. Carta a Eva arriba avui finalment a la graella de TVE en substitució d'un espai emblemàtic, Cuéntame..., que en el seu últim capítol va batre un rècord amb més de cinc milions d'espectadors.
La sèrie de Villaronga -coproducció de TVE, TV-3 i Copia Cero que ha estat premiada als festivals d'Hamburg, Biarritz i Nova York- no ha trobat el suport mediàtic de TVE, que va anunciar la seva estrena amb una nota de premsa i no amb la presentació que li hauria correspost a un espai d'aquesta envergadura. «És veritat que han trigat molt a estrenar-la, però ara ho fan. I en una bona franja horària, així que no em queixo», confessa a EL PERIÓDICO Villaronga, autor dePa negre, retrat emocional de la postguerra a Catalunya amb el qual va arrasar en els Goya del 2011.
Lliurement basada en fets reals,Carta a Evaté tres protagonistes: Eva Perón (Julieta Cardinali), Carmen Polo (impressionant treball d'Ana Torrent a l'hora de donar vida a una dona de qui se'n sap més aviat poc) i Juana Doña (Nora Navas), la comunista que va ser condemnada a mort per posar una bomba a l'ambaixada argentina dies abans que Perón trepitgés territori espanyol. El telefilm reflecteix com la primera dama argentina -guapa, esvelta i sofisticada com una estrella de Hollywood- topa amb l'esposa de Franco, una dona molt ancorada en les seves estrictes conviccions. «Pel que fa a Franco [interpretat per Jesús Castejón], no insistim en el seu costat sòrdid i negatiu, sinó en el més planer i íntim. Apareix com un calçasses, però tampoc exagerem. No és una caricatura», comenta Villaronga.
Notícies relacionadesConscient que la postguerra i la dictadura és un tema encara espinós a Espanya, el cineasta espera que el públic vegiCarta a Evasense cap mena de prejudici. «No hem anat a fer sang. No hem tirat ni cap a una banda ni cap a l'altra. Crec que hem de saber com ha sigut la nostra història, però hauríem de poder fer-ho amb distància i, fins i tot, per poder deixar anar alguna rialla. Aquest ha sigut el nostre objectiu», conclou.
PRESSUPOST REDUÏT / La minisèrie, que emetrà el segon capítol dijous de la setmana que ve, té una factura cinematogràfica (també compta amb Carmen Maura al repartiment). No obstant, no es va escapar de les retallades econòmiques fetes a TVE. La situació era tan tremenda que l'equip va arribar a pensar que no rodarien. Al final, Villaronga es va acoblar al nou pressupost (pràcticament la meitat), va canviar escenaris exteriors per interiors i no va rodar ni a Buenos Aires ni Madrid, on havia pensat fer-ho. Ho van fer a Barcelona i van acabar en un temps rècord: set setmanes. L'esforç va valer la pena, però ara el dictamen final el té l'audiència. H
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?