Secció recomanada per

Eclosió de la IA

Google, Meta i Microsoft prometen marcar els continguts creats amb intel·ligència artificial

Google, Meta i Microsoft prometen marcar els continguts creats amb intel·ligència artificial

Elizabeth Franz (Reuters)

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les set grans empreses tecnològiques que estan liderant el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA) s’han compromès aquest divendres a prendre mesures per garantir la seva seguretat.

Convocades per la Casa Blanca, Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft i OpenAI, creadora de ChatGPT, han acceptat una sèrie de peticions del Govern dels Estats Units que servirien per protegir els usuaris. Entre les promeses hi figuren augmentar les inversions en equips de ciberseguretat més robustos, crear una marca d’aigua que identifiqui els continguts generats amb IA (tant textos com imatges o vídeos) i impulsar la recerca sobre els biaixos i la discriminació que puguin tenir aquests sistemes.

Aquestes set companyies –algunes mastodonts tecnològics i d’altres de més petites i emergents– també s’han compromès a compartir dades sobre els seus sistemes amb el Govern i amb el món acadèmic, així com permetre que experts independents examinin els seus productes abans de treure’ls al gran públic.

Aquest compromís no és vinculant, de manera que pot acabar sent paper mullat. Les empreses han firmat voluntàriament uns acords que podrien vulnerar, ja que no s’ha establert cap tipus d’obligació per portar a terme les promeses ni cap conseqüència en el cas que les incompleixin. Tot i així, fonts del Govern han explicat a ‘The Washington Post’ que creuen que servirà per «elevar els estàndards de seguretat i confiança de la IA».

Regulació tímida als EUA

Notícies relacionades

L’administració presidencial encapçalada per Joe Biden treballa en una ordre executiva que abordaria algun dels riscos plantejats per la IA, si bé es coneixen pocs detalls del text. L’acord segellat avui amb les principals desenvolupadores d’IA serveix, per tant, per estrènyer el contacte d’aquestes empreses amb el poder. Al maig, la Casa Blanca va ampliar la partida de finançament públic per a l’impuls d’aquesta tecnologia.

Mentrestant, el Senat dels EUA treballa en una proposta de regulació que encara es troba en una fase molt prematura. De moment, els senadors s’estan informant sobre què és la IA i quins riscos pot suposar per a diferents àmbits com la seguretat nacional. L’ús de l’anomenada IA generativa s’està limitant en altres lleis paral·leles.