Secció recomanada per

Eclosió de la IA

Meta obre l’accés a la seva intel·ligència artificial (i això té riscos)

Meta obre l’accés a la seva intel·ligència artificial (i això té riscos)

EFE / Meta

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Meta va anunciar aquest dimarts que obrirà l’accés a la seva intel·ligència artificial (IA) a creadors d’arreu del món. El gegant de les xarxes socials, propietari de Facebook i Instagram, va explicar que el codi de la seva tecnologia estarà disponible perquè empreses i investigadors l’utilitzin per crear nous productes.

La decisió de la companyia liderada per Mark Zuckerberg xoca amb la seguida fins ara per altres pesos pesants del sector tecnològic, immersos en una carrera per dominar el mercat de la IA. Tant Microsoft amb ChatGPTcomo Google amb Bardhan optat per mantenir el control sobre les seves innovacions. Meta, en canvi, ha decidit que el model de llenguatge avançat LLaMa 2, un complex i avançat algoritme entrenat amb milions de dades extretes d’internet, sigui de codi lliure. Això significa que empreses, investigadors i altres actors podran accedir a les entranyes d’aquesta potent tecnologia, utilitzar-la de manera gratuïta o modificar-la per crear productes nous.

Amb aquest enfocament, poc habitual, Meta cedeix el control de la seva eina perquè altres empreses l’aprofitin per impulsar el seu negoci, mesura que podria estimular la competència i un ús més ampli de la IA. «El codi font obert impulsa la innovació perquè permet que molts més desenvolupadors construeixin amb noves tecnologies», va assenyalar Zuckerberg en una publicació a Facebook. «També millora la seguretat i la protecció, perquè quan el ‘software’ és obert més gent el pot examinar per identificar i solucionar possibles problemes».

El gest de Zuckerberg, és clar, és estratègic, ja que així posiciona la seva companyia en un mercat en què fins ara rivals com Microsoft i Google han despuntat més. A diferència d’aquestes, Meta no té un negoci de serveis en el núvol que li permeti integrar la IA als seus serveis i cobrar per aquests. Microsoft sí que distribuirà LLaMa 2 a través del seu núvol, segons va anunciar ahir el seu conseller delegat Satya Nadella.

El risc del codi font obert

Notícies relacionades

La decisió de fer que LLaMa 2 sigui de codi font obert no està exempta de riscos, ja que també obre la porta que delinqüents i actors malintencionats es puguin servir d’aquesta eina per causar danys, com per exemple creant imatges artificials de pornografia infantil o accelerant la desinformació. Aquest perill és el que ha fet que Google i a OpenAI, creadora de ChatGPT, optessin per una altra via menys transparent.

Meta confia que els usuaris de la seva IA no l’explotin amb finalitats perjudicials. És per això que els demana que es comprometin a no utilitzar-la per promoure el terrorisme, crear material d’abús sexual infantil, fer ciberatacs o discriminar les persones, com ja ha passat amb altres eines. No obstant, no s’han adoptat mesures de control perquè això no passi. «La decisió de Meta de distribuir LLaMA d’una manera tan desbocada i permissiva planteja qüestions importants i complicades sobre quan i com és apropiat alliberar obertament sofisticats models d’IA», van escriure dos senadors nord-americans en una carta que van enviar a Zuckerberg al juny.