Eclosió tecnològica

El Consell de Seguretat de l’ONU debat per primera vegada els riscos de la intel·ligència artificial

El Consell de Seguretat de l’ONU debat per primera vegada els riscos de la intel·ligència artificial

EFE / Loey Felip

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La preocupació per l’impacte de la intel·ligència artificial (IA) ha arribat a les Nacions Unides. Per primera vegada en la seva història, el Consell de Seguretat de l’ONU va fer aquest dimarts una reunió que malgrat evidenciar diferències entre les potències més grans del món també ha posat en relleu un temor compartit sobre la popularització d’aquesta tecnologia.

«Insto el Consell de Seguretat a abordar aquesta tecnologia amb un sentit d’urgència, una perspectiva global i una mentalitat d’aprenentatge», va demanar el Secretari General de l’ONU, António Guterres. «El que hem vist és només el principi». Guterres va recolzar les crides per a la creació d’un nou organisme internacional que s’encarregui de la governança global de la IA per al 2026 i que segueixi el model d’altres com el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic o l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica.

És per això que països com els Estats Units o la Xina han defensat que l’ONU jugui un paper central de coordinació perquè s’estableixin una sèrie de normes per governar l’«extraordinària tecnologia» que és la IA. Els representants de Washington el màxim òrgan resolutiu de l’ONU van demanar un control més gran perquè les eines d’IA no siguin utilitzades per censurar i reprimir la població, mentre que els de Pequín ho van fer per evitar que aquesta «arma de doble tall» es converteixi en un «cavall desbocat».

La IA, com altres tecnologies, no és inherentment bona o dolenta, sinó que depèn de l’ús que se li doni. Així, durant aquesta primera reunió de l’ONU s’ha parlat del seu potencial per ajudar a combatre el canvi climàtic, per impulsar investigacions científiques sobre malalties i per accelerar l’economia.

Governança global

No obstant, també s’ha parlat de com pot alimentar la desinformació i la discriminació, així com utilitzar-se amb finalitats militars i de vigilància. «Necessitem urgentment donar forma a la governança mundial de les tecnologies transformadores perquè la IA no coneix fronteres» i «alterarà fonamentalment tots els aspectes de la vida humana», va assenyalar ministre britànic d’Afers Exteriors, James Cleverly, que presideix aquest juliol l’organisme internacional.

Guterres també va advertir que les aplicacions militars i no militars de la IA podrien tenir conseqüències molt greus per a la pau i la seguretat mundials, ja que podrien ser utilitzades per persones «amb males intencions», tant criminals com grups terroristes, per llançar tota mena d’atacs «i causar un gran patiment humà».

Notícies relacionades

Rússia, per la seva banda, s’ha distanciat de la posició adoptada pels altres membres del Consell. L’ambaixador adjunt del Kremlin davant l’ONU, Dmitri Polianski, ha posat en dubte que el consell hagi de debatre sobre els riscos de la IA i ha assenyalat que el debat «professional, científic i basat en l’experiència [...] ja està en marxa en plataformes especialitzades».

El Consell també va comptar amb les advertències d’experts com Jack Clark, cofundador de l’empresa d’intel·ligència artificial Anthropic, en la qual Alphabet (matriu de Google) ha invertit 400 milions de dòlars per competir contra el ChatGPT d’OpenAI i Microsoft.