Secció recomanada per

‘Criptocrash’

La Interpol ordena la detenció de Do Kwon, responsable del col·lapse d’una de les criptomonedes més grans del món

Les autoritats de Corea del Sud investiguen el fugat creador de les criptodivises Lluna i Terra, l’enfonsament de les quals va arrossegar el mercat a més de 300.000 milions de dòlars en pèrdues, i l’acusen de diversos delictes

La Interpol ordena la detenció de Do Kwon, responsable del col·lapse d’una de les criptomonedes més grans del món

Terralabs

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Interpol ha emès una ordre internacional de recerca i detenció del sud-coreà Do Kwon, el polèmic responsable de les criptomonedes Lluna i Terra, el col·lapse de les quals al maig va arrossegar el mercat mundial de les divises virtuals a perdre fins a 300.000 milions de dòlars. Així ho ha anunciat aquest dilluns la Fiscalia del districte sud de Seül.

A principis de maig, Lluna era una de les deu criptomonedes més valorades del món. Pocs dies després, el valor d’aquest actiu es va enfonsar, i va fer desaparèixer 60.000 milions de dòlars pel camí i va deixar milers d’inversors tirats.

Les autoritats de Corea del Sud han acusat Kwon, enginyer de 31 anys, i cinc directius més de la seva empresa, Terraform Labs, de múltiples delictes, entre els quals inclouen la violació de les lleis financeres nacionals.

Parador desconegut

La setmana passada, la Fiscalia ja va emetre una ordre de detenció contra el cofundador d’aquests criptoactius, però davant les dificultats per trobar-lo van sol·licitar l’ajuda de l’agència policial mundial. En aquell moment, es creia que Kwon era a Singapur, on residia des de principis d’any, però el seu parador és actualment desconegut. Les autoritats sud-coreanes creuen que hi ha «proves circumstancials de fuga». La «notificació vermella» de la Interpol demana les policies de tot el món que localitzin i detinguin temporalment el fugitiu si entra al seu territori per a una possible extradició.

Kwon va respondre a aquestes acusacions de les autoritats sud-coreanes negant la major. «No estic ‘en fuga’ ni res semblant; per a qualsevol agència governamental que hagi mostrat interès a comunicar-se, estem en plena cooperació i no tenim res a ocultar», va tuitejar, en un missatge en el qual semblava riure’s de la investigació.

Col·lapse del mercat cripto

Notícies relacionades

La criptomoneda Terra, també coneguda com a UST, funcionava amb un algoritme que havia de mantenir el seu preu estable a un valor constant d’un dòlar, esquivant així la tradicional volatilitat d’unes divises el valor de les quals depèn de l’oferta i la demanda. Tanmateix, el sistema va fallar i amb ella la confiança dels seus inversors. Això va accelerar el col·lapse del seu valor. Els intents de Kwon per corregir la caiguda van fallar i van propiciar una caiguda de Bitcoin, la criptomoneda de referència mundial.

El col·lapse de Lluna i Terra van exposar pràctiques financeres arriscades per part de la companyia. El mercat de les criptomonedes no s’ha recuperat des de la implosió d’aquests actius el maig passat, que van portar el «pànic bancari» –segons paraules del Departament de Tresor dels Estats Units– i a la fallida a altres plataformes com Celsius Network, una de les prestamistes més grans cripto del món.