Criptomonedes

La setmana tràgica de les cripto: com un algoritme va desencadenar el pànic i va enfonsar-ne el mercat

El col·lapse de Luna, una de les criptomonedes més fiables, va provocar un efecte d’arrossegament en el mercat | La pèrdua de confiança dels inversors, els canvis en el sistema i un algoritme automatitzat, darrere del crac

La setmana tràgica de les cripto: com un algoritme va desencadenar el pànic i va enfonsar-ne el mercat
5
Es llegeix en minuts

La criptomoneda Luna, que fins fa uns dies estava entre les deu més ben valorades del món, ha col·lapsat aquesta setmana deixant milers d’inversors tirats i provocant un efecte d’arrossegament en el mercat.

A principis de maig, una Luna costava més de 80 dòlars (en va arribar a valer 118 a principis d’abril). Avui, el seu preu no arriba a un centau.

El bitcoin va caure per sota dels 30.000 dòlars, quan fa menys d’un any valia gairebé el doble. Les accions de Coinbase, la principal casa de canvi de criptomonedes, es van desplomar i van arribar al seu mínim històric, segons dades que recull ‘El Periódico de España’.

I tot en qüestió de cinc dies. El món de les criptomonedes ha viscut una setmana tràgica.

«Ha sigut una tempesta perfecta», diu Fernando Gutiérrez, analista i inversor en projectes cripto. «Els tipus estan a l’alça i la inflació, desencadenada. Els mercats fora del cripto també estan rebentats: la majoria de les accions en el Nasdaq han caigut. I, per sobre de tot això, el col·lapse de Luna ho ha agreujat».

És a dir, s’han ajuntat els factors externs de l’economia real –inflació, tipus d’interès i resultats empresarials– amb els propis del mercat de les criptomonedes. Luna ha col·lapsat perquè el seu disseny, que confia en un algoritme per mantenir-ne l’estabilitat, ha fallat.

A Reddit, un fòrum que té un subfòrum dedicat a Luna, hi ha persones que expliquen que van invertir-hi els seus estalvis perquè confiaven en el projecte. Un usuari va deixar una llista amb telèfons per a la prevenció del suïcidi de diversos països, ja que hi ha testimonis de gent que ho ha perdut tot de la nit al dia.

«El pànic va ser tan fort que va arrossegar la resta», explica Diego Morín, analista a IG Espanya. «Ara hi haurà gent que dirà que és el final de les criptomonedes. No és cert. Però aquelles que estan vinculades a una moneda estable [stablecoin] poden ser atacades. El costat positiu és que potser accelerarà un marc regulatori».

L’algoritme maleït

El valor de la majoria de criptomonedes –entre les quals hi ha el bitcoin– el marquen l’oferta i la demanda: com en altres actius no regulats, el preu puja quan augmenta la demanda (més gent comprant) i baixa quan augmenta l’oferta (més gent venent).

Això les fa extremadament volàtils, que el seu preu fluctuï amb tanta freqüència que fins i tot un tuit d’Elon Musk les enfonsi o les dispari perquè la gent reaccioni.

Però el funcionament de Luna era diferent. Aquesta cripto estava vinculada a una moneda estable (anomenada UST) per evitar aquesta volatilitat.

Les monedes estables, o stablecoins, són criptomonedes amb un valor que es vincula al d’una moneda de curs legal; en aquest cas, el dòlar. La idea és que una unitat de moneda estable valgui sempre un dòlar.

En aquest cas, Luna és la criptomoneda i l’UST és la seva moneda estable. Fins que va succeir la catàstrofe, l’objectiu era que 1 UST equivalgués a 1 dòlar.

Per mantenir l’equivalència amb el dòlar, altres monedes estables guarden reserves de diners reals en efectiu. Però l’UST no. L’equivalència amb el dòlar s’aconsegueix de manera automatitzada a través d’un algoritme que crea i destrueix criptomonedes Luna per intentar mantenir-la.

Als inversors els interessa aquest sistema perquè si l’equivalència es desvia (si l’UST baixa d’un dòlar) poden guanyar diners comprant o venent Luna per equilibrar-lo.

I així va ser fins que l’equivalència es va trencar:

Gutiérrez té un fil a Twitter en el qual explica els factors que han provocat la ruptura del mecanisme, que en el fons es redueixen a la pèrdua de confiança dels inversors (venen UST, cau el preu de Luna i es trenca l’equivalència amb el dòlar). També hi ha persones de la comunitat cripto que creuen que ha sigut un atac coordinat.

«Se sap que les vendes d’UST venien d’un únic actor. No sé si coordinat però, sens dubte, és intencionat», diu Gutiérrez.

Per si no n’hi hagués prou, els creadors d’UST/Luna van introduir recentment canvis en el sistema comprant bitcoin per utilitzar-lo com a reserva en cas que l’equivalència (la que se suposa que ha de salvaguardar l’algoritme) es desviés. Aquests canvis no estaven del tot acabats: faltaven unes setmanes per completar-los.

Al trencar-se, com que l’algoritme no podia corregir un volum tan gran de vendes, van acudir a aquestes reserves: van vendre bitcoin de forma «manual» per comprar UST i intentar salvar el seu valor. Però l’estratègia no va funcionar i va agreujar la caiguda de bitcoin, que al seu torn va agreujar la caiguda de totes les altres coses, creant «un cercle viciós que ho arrossega tot», diu Gutiérrez.

«No està clar quant bitcoin van arribar a vendre ni a quin preu», afegeix l’expert. «Aquesta defensa amb bitcoin agreuja la situació del mercat».

Tot i així, continua, en termes relatius, aquest ‘cryptocrash’ ha sigut més lleu que el de 2014, quan va col·lapsar Mt. Gox, una de les cases de canvi de criptomonedes més populars del món. Els inversors van perdre el 5% del que llavors valia el mercat. Ara la pèrdua «només» ha ascendit al 2%.

«Tot està en l’aire»

El Departament del Tresor dels Estats Units va cridar l’atenció fa mesos sobre les monedes estables i va demanar al Congrés una llei que obligui els seus emissors a complir els mateixos requisits que els bancs normals.

Després del col·lapse de Luna i l’arrossegament que ha provocat, la secretària del Tresor va apressar a accelerar aquesta regulació.

«En els últims dies hem vist una demostració en la vida real dels riscos de les monedes estables, que són els mateixos que hem vist durant segles en moments de pànic bancari», va dir en declaracions recollides per ‘The New York Times’.

«La teoria de les criptomonedes és aguantar (no vendre en moments de pànic). Això té el seu risc. Quan hi ha pànic i gent que diu que el bitcoin baixarà fins als 20.000 euros, hi ha qui se’n desfà per no perdre tot el seu capital i el preu baixa encara més», diu Morín, l’analista d’IG.

Segons Morín, la situació actual n’accelerarà la regulació. «No sabrem tota la veritat sobre el que ha passat, però crec que això marca un abans i un després. Ja veurem si les criptomonedes se’n recuperen», diu. «Però és que, a més, està tot empantanegat. El context actual és complicat i el mercat tem una recessió».

Notícies relacionades

La caiguda de Luna, afegeix Gutiérrez, afecta el bitcoin i altres criptomonedes perquè hi ha «una pèrdua de confiança en general. Hi ha por que el col·lapse n’arrossegui d’altres». Tether, la moneda més estable del món, també ha caigut aquesta setmana per sota del dòlar a causa del contagi del pànic inversor. Aquest analista creu que, tot i que hi pot haver més caigudes, les criptomonedes «sobreviuran com sempre ho han fet».

Mentrestant, el creador de Terra –un coreà anomenat Do Kwon– ha proposat una sèrie de canvis per reconstruir la moneda i ha promès «continuar fent soroll». La resta de criptomonedes es van recuperar lleugerament divendres, si bé el bitcoin segueix per sota dels 30.000 euros i marca mínims des de 2020.

Temes:

Criptomonedes