Secció recomanada per

Primavera negra

Bitcoin es desploma després del corralito d’una plataforma de criptomonedes

El prestamista Celsius Network va anunciar diumenge que paralitzava totes les transaccions, amb la qual cosa arrossegava a la baixa un mercat cripto que no para d’enfonsar-se

41621984 601

41621984 601 / Ahn Young-joon (AP)

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de dos anys d’ascensos meteòrics i moltes promeses, aquest 2022 les criptomonedes estan vivint una primavera negra. Bitcoin i Ethereum, les dues divises virtuals més potents, s’han desplomat de nou aquest dilluns al ser arrossegades pel corralito anunciat aquest diumenge per la plataforma d’intercanvi Celsius Network.

Com fitxes d’un dòmino, les fortes pèrdues de les dues criptomonedes –del 14,7% i 17,58%, respectivament, en el moment de la publicació d’aquest article– s’han accentuat per la decisió de la plataforma de ‘trading’ nord-americà de paralitzar totes les transaccions així com la retirada de fons dels seus 1,7 milions de clients. Celsius Network és un dels prestamistes més grans del món en divises digitals.

La plataforma va justificar aquesta paràlisi assegurant que servirà per «estabilitzar la liquiditat i les operacions mentre prenem mesures per preservar i protegir els actius». També es va referir a les «extremes condicions del mercat», la inestabilitat majúscula que pateixen aquests actius virtuals des que a principis de maig col·lapsessin els tokens Luna i Terra, considerades com el possible Lehman Brothers de les criptomonedes per l’efecte arrossegament que ha generat al sector.

La plataforma de comerç Celsius també s’ha vist afectada en les últimes setmanes pel trontoll del mercat cripto. Així, el valor dels seus actius ha caigut a la meitat des del desembre passat, de 24.000 a 12.000 milions de dòlars. Això ha fet que molts petits inversors a retirar els seus diners d’allà, cosa que hauria portat a un problema per falta de liquiditat que ha fet que Celsius adopti aquest corralito la desesperada.

Notícies relacionades

La decisió de paralitzar totes les transaccions i la retirada de diners ha indignat milers de clients de la plataforma que ara veuen com els seus actius han quedat atrapats mentre continuen devaluant-se en el mercat, cosa que a la pràctica suposa perdre grans quantitats de diners.

El valor actual de Bitcoin, la criptomoneda de referència, se situa entorn dels 22.545 euros per actiu, molt lluny dels 70.000 als quals va estar a punt d’arribar al novembre passat quan totes les promeses d’aquest emergent i especulatiu mercat encara no havien començat a esfumar-se.

Temes:

Criptomonedes