Estudi científic

Un model matemàtic situa a Espanya el primer cas de Covid-19 a Europa

Un model matemàtic situa a Espanya el primer cas de Covid-19 a Europa
2
Es llegeix en minuts

El primer cas de Covid-19 a Europa s’hauria produït a Espanya, el 12 de gener del 2020, i el coronavirus hauria sorgit a la Xina entre principis d’octubre i mitjans de novembre del 2019, amb la data més probable del 17 d’aquell mes, segons un model matemàtic que publica Plos Pathogens.

Tot i que el primer cas oficialment identificat de Covid-19 es va produir a principis de desembre del 2019, com recorden els autors, l’anàlisi que han fet «suggereix que l’expansió del virus es va produir molt abans i més ràpid del que impliquen els casos confirmats».

L’equip de britànics, nord-americans i txecs, encapçalat per David Roberts, de la Universitat de Kent (Regne Unit) va utilitzar per a la seva anàlisi un mètode de la ciència de la conservació, que es fa servir per datar extincions d’espècies, i les dades procedien de la base d’estadístiques en temps real Woldometers. Amb referència a l’estudi, Fernando González Candelas, un dels directors del consorci SeqCovid-Spain, encarregat a Espanya de la seqüenciació de milers de genomes del SARS-CoV-2 i que no va participar en la investigació, va indicar a Efe que el model «no inclou dades de genomes o d’epidemiologia amb què contrastar les prediccions».

L’estudi estima que la malaltia s’hauria estès a nivell mundial el gener del 2020 i suggereix que el primer cas fora de la Xina s’hauria produït al Japó el 3 de gener del 2020. El coronavirus hauria sortit de l’est d’Àsia per arribar a Europa, amb el primer cas estimat a Espanya el 12 de gener del 2020, front la data del 31 de gener quan es va notificar el primer pacient, un turista alemany a La Gomera (Canàries)

En pocs dies, a tot el món

La investigació apunta que el SARS-CoV-2 va arribar a l’Amèrica del Nord pels Estats Units i fixa la data el 16 de gener del 2020, mentre que a Austràlia seria el 23 de gener; a l’Àfrica el 9 de febrer a Nigèria i, a Sud-amèrica, el 19 d’aquell mes al Brasil.

Notícies relacionades

Amb el seu estudi, els autors volen ajudar a aclarir el moment d’inici de la pandèmia, per a la qual cosa van reutilitzar un model matemàtic desenvolupat originalment per científics de la conservació per determinar la data d’extinció d’una espècie, basant-se en els albiraments registrats. En aquest cas, l’equip va invertir el mètode per determinar la data en la qual probablement es va originar la Covid-19, segons la data en què es van produir alguns dels primers casos coneguts a 203 països.

Els investigadors consideren que aquest mètode podria aplicar-se per comprendre millor la propagació d’altres malalties infeccioses en el futur. Roberts indica que el mètode utilitzat va ser desenvolupat originalment per ell i un col·lega per datar extincions, però que aquesta «nova aplicació en el camp de l’epidemiologia ofereix una nova oportunitat per comprendre l’aparició i propagació de malalties, ja que només requereix una petita quantitat de dades».