Secció recomanada per

SETMANA DEL BLACK FRIDAY

5 consells per comprar a la xarxa de forma segura

Les vendes 'online' del Black Friday augmentaran aquest any un 10% respecte a la passada edició, segons l'últim informe facilitat per Google

Cada vegada més usuaris aprofiten les ofertes d'aquesta setmana per proveir-se dels regals i avançar les compres de Nadal i Reis

black-friday

black-friday

2
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Black Friday i les successives campanyes de descompte com el Cyber Monday són accions comercials dels grans operadors d’internet que permeten aconseguir suculents descomptes. En més d’una ocasió EL PERIÓDICO ha suggerit recomanacions per aprofitar al màxim les ofertes i aconseguir productes necessaris i escapar tant de la temptació de les compres impulsives com de les estafes.

És important també prendre en consideració que l’alt volum de transaccions que hi ha aquests dies són una oportunitat que els ciberdelinqüents aprofiten per intentar capturar dades personals, credencials o diners per utilitzar-los en benefici propi o revendre a un tercer. En ocasió del Dia del Solter, el Black Friday o Cyber Monday, que any rere any marca rècords de vendes online, el nombre d’atacs d’aquest tipus s’incrementa massivament.

La companyia especialista en ciberseguretat Entelgy Innotec Security ha elaborat interessants recomanacions bàsiques per mantenir l’usuari segur, aquí teniu les més importants.

Recomanacions

Comprar només en llocs web Amb motiu del Black Friday els comerços i marques ofereixen descomptes interessants. Cal mantenir-se alerta ja que també existeixen clons d’aquestes pàgines que són difícilment perceptibles, que aprofiten les seves vulnerabilitats per introduir algun tipus de virus. Per evitar ensurts, és recomanable escriure l’URL directament al navegador i, una vegada que hi accedim, comprovar que comença amb HTTPS (no HTTP) juntament amb el símbol del cadenat al costat.

Cal mantenir el dispositiu (ordinador, tauleta o telèfon mòbil) protegit i actualitzat. És molt important tenir instal·lat un antivirus als equips que es connecten a internet i mantenir actualitzat el sistema operatiu, programes i aplicacions, ja que aquestes actualitzacions solen resoldre problemes i vulnerabilitats. També és imprescindible utilitzar contrasenyes segures i que no siguin òbvies, que incloguin números, símbols, majúscules i minúscules.

Evitar les xarxes wifi públiques. Aquestes xarxes són una porta d’entrada molt accessible per al ciberdelinqüent. A l’hora de fer compres online, és recomanable no utilitzar aquestes wifi, ni equips públics i triar xarxes privades per garantir la pròpia seguretat.

Pagar a través de plataformes segures. El pagament amb targeta o TPV virtual és el mètode més estès quan es compra per internet, però també existeixen plataformes en les quals només cal introduir un usuari i contrasenya per efectuar el pagament (com PayPal o Google Pay). D’aquesta forma, les dades sempre estaran en una única plataforma. A més, l’ús de targetes de crèdit virtuals també pot resultar útil com a doble protecció contra atacs i promocions fraudulentes.

Notícies relacionades

Desconfiar d’ofertes dubtoses o desconegudes. A través de cadenes de WhatsApp o correu electrònic se solen rebre ofertes molt atractives amb grans descomptes. No obstant, aquest tipus de cadenes solen ser una trampa amb què els ciberdelinqüents intentaran conduir l’usuari a botigues falses, a serveis de pagament fraudulents o provocar que es descarreguin arxius infectats.

«Les compres ‘online’ són una solució per a molts consumidors que volen estalviar temps i diners als seus productes, però en jornades com el Black Friday els grans descomptes i promocions ens poden confondre i fer que no estiguem pendents de la seguretat de les nostres dades. Si planifiquem bé les nostres compres i seguim unes pautes senzilles evitarem caure en les trampes dels ciberdelinqüents i mantindrem fora de perill la nostra informació personal», indica Félix Muñoz, director d’Entelgy Innotec Security.