MILERS DE 'FOLLOWERS' PER 20 EUROS

Només el 30% dels seguidors dels personatges més influents a Twitter estan actius

L'eina Fake Follower Check revela que a Alejandro Sanz el segueixen un 39% d'identitats que no pertanyen a una persona o marca

Al perfil de Cristiano Ronaldo s’aprecien els seguidors falsos o inactius que encara tenen un ou com a foto de perfil.

Al perfil de Cristiano Ronaldo s’aprecien els seguidors falsos o inactius que encara tenen un ou com a foto de perfil. / TWITTER

3
Es llegeix en minuts
TONI BARDIA / Barcelona

Saber quants seguidors del teu compte deTwitter són persones de carn i ossos és més fàcil gràcies aFake Follower Check, una aplicació de la companyia de gestió de xarxes socialsEstatus People. El més sorprenent és que només un de cada tres 'followers' dels personatges més populars d'aquesta xarxa social són reals. És a dir, un 70% dels seus seguidors sónperfils falsos (30%) oinactius (40%). Els responsables directes d'inflar aquests números no són necessàriament les personalitats sinó que poden ser els seus propis equips de comunicació o empreses que volen generar trànsit a la seva web a costa dels seus missatges.

Causes del fenomen

Les raons que expliquen aquest increment artificial de comptes il·lícits poden ser dos. Una possibilitat és que sigui el maetix famós, o l'equip que gestiona el seu compte, qui afegeixi usuaris indiscriminadament. En aquest cas, pot ser que hi influeixi l'afany de consolidar una imatge pública, generar més ingressos per publicitat o tenir més admiradors que el cantant, futbolista o polític rival. En aquest sentit (vegeu taula) s'observa que els cantants comAlejandro Sanz, Shakira o David Bisbal han fet un ús més agressiu d'aquesta pràctica que futbolistes comDavid Villa, Xabi Alonso o Iniesta. Pel que fa a polítics, els perfils analitzats no arriben al 20% de perfils falsos.

El més probable és que els gestors dels perfils de les celebritats tinguin com a principal incentiu augmentar el nombre d'adeptes i que caiguin en ofertes temptadores de pàgines de "compra de seguidors". Internet està ple de llocs web amb aquestes característiques comUSocial.net,Intertwitter.com,FanMeNow.comoBuyTwitterFollow.com. Aquesta última llança una promoció de mil 'followers' per 15 dòlars. El procediment és molt senzill, només cal posar el nom d'usuari i el número de targeta bancària i en pocs dies l'augment de 'followers' es compta per milers.

Una altra possibilitat és que empreses alienes estiguin darrere d'aquest fenomen. El responsable de la secció de Tecnologia delConfidencial,Alfredo Pascual, explica dues finalitats. Per un costat, empreses que busquen generar trànsit i el màxim volum de visites per atraure publicitat. Amb aquest objectiu creen perfils que es limiten a retuitejar missatges de celebritats amb enllaços a la seva pàgina web o usen afegidors de tuits als seus llocs a Internet. Per un altre costat,Pascual explica que és una pràctica habitual en les campanyes electorals afegir seguidors falsos a l'oponent i després acusar-lo d'haver-los comprat. A Twitter aquesta tècnica és possible ja que per seguir un usuari no es demana cap autorització.

 Perfil de Twitter    Seguidors    Falsos (%)    Inactius (%)    Reals (%)  
 Alejandro Sanz @AlejandroSanz   6.864.567  39 42 19
 David Bisbal @DavidBisbal   4.039.646  38 48 14
 Shakira @Shakira   18.025.754  36 43 21
 Barack Obama @BarackObama   19.049.238  35 36 29
 Cristiano Ronaldo @Cristiano   12.770.687  32 40 28
 Lady Gaga @LadyGaga   28.877.697  31 40 29
 Xabi Alonso @XabiAlonso   3.050.117  31 46 23
 Carles Puyol @Carles5Puyol   3.576.866  30 41 29
 Gerard Piqué @3GerardPique   3.928.043  28 41 31
 Cesc Fàbregas @Cesc4official   4.044.597  26 43 31
 Andrés Iniesta @AndresIniesta8   4.320.913  26 46 28
 David Villa @Guaje7Villa   1.935.377  26 47 27

Claus per reconèixer un seguidor fals

Notícies relacionades

Només cal entrar a la xarxa els 140 caràcters i accedir a la llista de seguidors d'un dels famosos de la taula d'aquesta notícia, com per exemple la deCristiano Ronaldo (@Cristiano). Com es pot observar en les imatges d'aquest article, hi ha una gran proporció d'usuaris que no han emès cap missatge ni tenen seguidors. Un altre indicador és l'absència de fotografia de perfil, en aquests casos apareix per defecte la imatge d'un ou.

Estatus Peoplerealitza un mostreig representatiu dels seguidors d'un perfil concret i els classifica en tres categories: falsos, inactius i vàlids. En el primer grup situa els comptes de spam que segueixen molts usuaris i que són reconeixibles perquè no solen tenir cap 'follower'. Els usuaris inactius no es connecten ni tuitegen mai mentre que un usuari estàndard es distingeix de la resta per tenir una activitat dilatada en el temps i tenir un cert nombre tant de seguidors com de persones que segueix.