PUBLICAT A 'SCIENCE'

Científics dels EUA revelen el virolat plomatge d'un dinosaure del Juràssic

Una recreació que mostra l’animal.

Una recreació que mostra l’animal. / NATIONAL GEOGRAPHIC

2
Es llegeix en minuts
EFE
WASHINGTON

Científics nord-americans han aconseguit determinar el virolat plomatge d'un dinosaure que va desaparèixer de la capa de la Terra fa 150 milions d'anys, segons ha revelat un estudi divulgat avui per la revistaScience.

Segons els científics, el dinosaure és l'Anchiornis huxleyi, que tenia quatre ales i vivia a la Xina en l'etapa final del Juràssic. L'estrany animal es caracteritzava per tenir un cos gris rogenc, amb una cresta alta, taques facials i plomes blanques a les ales i a les potes on sobresortien una cosa semblant a alerons de color negre.

"No era un corb ni un pardal, sinó una criatura d'un plomatge notable. Si visqués avui seria un animal espectacular", indica Richard Prum, professor d'ornitologia i biologia evolutiva de la Universitat de Yale i coautor de l'estudi.

Segons Prum, el color particular de les potes probablement tenia una funció de comunicació i potser servia a aquests dinosaures per festejar la seva parella. Els científics van determinar el color de les ales del fòssil mitjançant l'anàlisi de melanosomes, estructures que contenen melanina, un pigment que absorbeix la llum en els animals, incloent-hi els ocells.

Examinades 29 mostres

La funció dels melanosomes va ser descoberta per Jakov Vinter, un estudiant del Departament de Geologia i Geofísica de Yale, que va avançar la teoria que eren els que determinaven el color del plomatge.

El grup d'investigadors, entre els quals també hi havia científics de la Universitat de Texas, de la Universitat de Pequín i del Museu d'Història Natural d'aquesta ciutat, van decidir aplicar la teoria en l'examen de l'Anchiornis huxleyi.

Els científics van examinar 29 mostres de plomes del dinosaure i van determinar amb un 90% de precisió el color de cadascuna així com el patró en què estaven distribuïdes en el cos de l'animal extint, indicava l'informe.

L'aparició dels ocells moderns

Segons l'estudi, la investigació reforça la teoria que les plomes van aparèixer en els dinosaures no per volar sinó amb algun altre objectiu. "Els patrons de colors, per exemple el camuflatge i l'exhibició [del plomatge] van tenir un paper important en l'evolució de les plomes dels dinosaures", ha dit Julia Clarke, professora de paleontologia de la Universitat de Tejas.

Notícies relacionades

Segons Prum, el descobriment del virolat plomatge de l'Anchiornis huxleyiproporciona nous coneixements sobre l'evolució dels dinosaures abans de l'aparició dels ocells moderns i assenyala que els patrons de colors en aquests animals van aparèixer abans del que es creia.

Així mateix, els resultats de la investigació indiquen que les plomes dels dinosaures van ser un mitjà de comunicació entre aquests animals, segons Prum.