VIGILÀNCIA EN ESPAIS PÚBLICS
La UAB desenvolupa un sistema que permet preveure el comportament humà
Les aplicacions més destacades són en el camp de la vigilància intel·ligent i la prevenció d'accidents

Un investigador treballa sobre el projecte {Hermes}. /
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat un nou sistema de visió per computador que és capaç de preveure el comportament humà.
El sistema, denominatHermes, ha estat presentat avui a la seu del Centre de Visió per Computador, situat al campus de la UAB a Cerdanyola del Vallès, pel director del projecte, Juan José Villanueva, i diversos dels investigadors que hi han participat.
Les aplicacions són nombroses, principalment en els camps de la vigilància intel·ligent, la prevenció d'accidents, el màrqueting o la psicologia, entre altres.
Es tracta d'una tecnologia que compta amb càmeres i un potent sistema d'algoritmes que permeten desxifrar els moviments que es realitzen al seu davant, de manera que és capaç d'interpretar certes conductes a través d'instruccions prèvies.
Interpreta gestos facials
El mecanisme funciona sobre la base d'un entorn on detecta la presència de cossos. Una vegada detectats, permet desxifrar si aquests cossos fan recorreguts anòmals, si la postura dels cossos és la correcta i fins i tot interpretar els gestos facials.
"L'hem batejatHermesen honor del déu grec que feia les funcions de comunicar els humans i els déus, perquè aquí extraiem informació als humans per traslladar-la als ordinadors", ha explicat el director del projecte.
El sistema compta amb càmeres estàtiques i actives d'alta resolució amb sensors d'inclinació horitzontal i vertical amb zoom que permeten fer seguiments dels objectes que apareixen en una escena.
Gent gran
A partir d'aquí es fa una integració del programari utilitzat i del llenguatge humà, que interpreta els moviments de l'escena i els pot traslladar a un llenguatge escrit en l'idioma desitjat o bé parlat, a partir de la creació d'un avatar virtual que exposa el text redactat de forma automàtica.
"Amb aquest sistema podem obtenir diverses aplicacions", ha assenyalat Villanueva, que ha destacat la seguretat en espais públics i en recintes privats com una de les principals aplicacions que es poden desenvolupar.
Una d'elles afecta la gent gran: per una part es pot monitoritzar la casa on es trobi l'ancià per detectar si fa massa temps que no es mou o bé si està portant a terme moviments anòmals. També es podria millorar la seguretat d'aquestes persones en els seus recorreguts pels carrers.
Gràcies al sistema, les càmeres podrien identificar la persona i detectar que al caminar més lentament que una persona jove podria requerir un temps superior per travessar un pas de vianants, de manera que es podria allargar de forma automàtica la durada de la preferència per a aquesta persona.
Robatori de bitllets
Un exemple pràctic en seguretat de la via pública és el que s'ha analitzat des del centre de Barcelona, on una de les càmeres instal·lades en una estació de metro va detectar la presència d'un individu que rondava al voltant d'una màquina expenedora de bitllets. Al passar diverses vegades a prop seu, va detectar que intentava robar la recaptació de la màquina.
Per una altra part, aquest mecanisme també té aplicacions en el camp de la psicologia, donat que permet detectar els moviments facials i sobretot el dels ulls de les persones, cosa que permetria, entre altres aspectes, determinar si una persona és sincera en una declaració o, al contrari, menteix.
Notícies relacionadesEl sistema s'ha desenvolupat gràcies a la participació d'investigadors de tot Europa, "els millors", segons Villanueva, i s'ha desenvolupat en el marc del sisè Programa Marc d'Investigació de la Unión Europa, amb un pressupost de 2.100.000 euros.
El projecte ha permès el naixement d'altres projectes secundaris que permetran adaptar el sistema a necessitats específiques i ha atret l'interès d'empreses relacionades amb la investigació científica en aquest camp.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans
- Què passa al teu cos si menges xocolata just després de sopar?
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- VEÏNS DEL SUD Europa repensa la seva estratègia per a un Sahel amb rècords de violència i un inesperat xoc diplomàtic amb Algèria
- La caixa de ressonància Eurovisió: ¿I si arriba a guanyar Israel?
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans