19 detinguts

Armadors nàutics d’Empuriabrava al servei de narcotraficants

  • Els Mossos, la Guàrdia Civil i l’Agència Tributària desarticulen una xarxa sense precedents a Catalunya que construïa embarcacions per transportar haixix que adquirien organitzacions espanyoles i de la resta del continent

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els homes van ser sorpresos avarant una llanxa semirígida a la platja de Roses (Alt Empordà). Patrulles dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil van acudir en resposta a l’avís d’un ciutadà que havia presenciat com havien descarregat l’embarcació d’un camió i miraven d’introduir-la a l’aigua. Els agents es van acostar al grup, van identificar els portadors i van prendre nota de la matrícula del camió. 

Així va començar fa gairebé un any una investigació que ha permès desarticular una xarxa d’armadors de ‘narcollanxes’ per traficar amb haixix, un ‘hub’ ocult a Empuriabrava al qual acudien organitzacions criminals de la resta d’Espanya i Europa a comprar embarcacions per esquivar les autoritats espanyoles i introduir droga al continent. En una operació conjunta de Mossos i Guàrdia Civil en col·laboració amb l’Agència Tributària han acabat arrestades 19 persones, la majoria vinculades al sector nàutic d’Empuriabrava. Hi ha almenys dos propietaris de negocis de lloguer o reparació d’embarcacions implicats. 

En el centre de la diana d’aquest conglomerat de treballadors nàutics hi ha un mecànic, que també era qui armava moltes de les semirígides en una nau d’Empuriabrava. La policia considera que es tracta d’una xarxa sense precedents a Catalunya, capaç de construir peça a peça les embarcacions, disposar de combustible i avarar-les en el punt de la costa escollit pels narcotraficants que les adquirien. Un servei integral per a la màfia de l’haixix.

‘Gomes’ a gust del client

Hi havia una gran varietat de ‘gomes’, com es coneixen popularment aquestes naus que consten d’un terra dur de fibra i un flotador al voltant i que emulen les tradicionals ‘zodiac’. Algunes de poc més de 5 metres de longitud i altres de més de 12 metres. Totes tenien com a mínim dos motors. «El destí de totes era el nord de l’Àfrica, des d’allà, cada organització, en funció del destí i del risc, escollia la ruta que més li convenia», detallen fonts de la Guàrdia Civil, remarcant que el Camp de Gibraltar continua sent el principal punt d’entrada de traficants que tornen del Marroc carregats d’haixix, i que a la costa de Tarragona també es detecten cada vegada més arribades. Girona actualment no registra massa activitat però tractant-se de rutes canviants podria ser-ho en el futur, com ja va passar en els anys 2004 i 2005. 

«La majoria de les persones investigades en aquest cas treballen en el sector aeronàutic legalment però després es treien un sobresou fent coses per a aquesta organització», afirmen fonts dels Mossos. 

Des de l’Agència Tributària, que es va afegir a la investigació que compartien Mossos i Guàrdia Civil perquè ja tenien la lupa posada sobre alguns dels implicats, afegeixen que el cas no està tancat i que el seu esforç se centrarà a comprovar si l’organització també blanquejava diners. La sospita és que haurien utilitzat algunes de les estructures legals per rentar ingressos amb la venda d’aquestes embarcacions. Els policies desconeixen quantes n’ha venut l’organització des de la seva creació i fins que va ser desarticulada fa dues setmanes. Però estima que el preu que demanaven als narcos rondava els 200.000 o els 300.000 euros per vehicle. Poc, si el viatge des del Marroc els sortia bé. 

 

La ruta de l’haixix

Notícies relacionades

Una narcollanxa és una embarcació capaç de navegar a gran velocitat i que permet transportar entre 2.000 i 4.000 quilograms d’haixix. Si el preu al mercat negre oscil·la sobre els 1.000 euros cada quilogram, la regla de tres és senzilla: una ‘goma’ pot sortir del Marroc carregada amb haixix per valor de 4 milions d’euros a bord. «No viatgen sols», expliquen les mateixes fonts de l’institut armat. «Són viatges llargs que afronten dos o més traficants i que poden durar 1, 2 o 3 dies: el motor s’escalfa molt sense pauses i fan trams a poca velocitat per ser menys perceptibles».

Les autoritats espanyoles compten amb embarcacions de rastreig, radars i helicòpters que persegueixen aquest tipus d’embarcacions. En realitat, es tracta de llanxes tan dissenyades per a aquesta finalitat que, des del 2018, qualsevol propietari d’una semirígida té l’obligació d’inscriure-la i matricular-la legalment. Posseir una d’aquestes embarcacions sense declarar-la ja suposa cometre un delicte de contraban.