Tribunals

El Suprem aplica el delicte de contraban a l’ús de les narcollanxes

La Sala entén que el contraban no hauria de quedar absorbit en el narcotràfic perquè això comportaria la impunitat del contraban

El Suprem aplica el delicte de contraban a l’ús de les narcollanxes
1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha confirmat una sentència que aplica per primera vegada el reial decret que prohibeix i castiga penalment com a delicte de contraban l’ús de les veloces llanxes que utilitzen els narcotraficants, les anomenades narcollanxes.

La Sala Penal ha dictat una sentència que ratifica la resolució del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia que va condemnar dues persones a set anys de presó per delictes contra la salut pública i contraban, quan l’Audiència de Cadis només els havia condemnat pel primer dels delictes.

A més, la sentència avala la multa de 15 milions d’euros així com la destrucció de les tres tones d’haixix intervingudes i de l’embarcació, una planadora semirígida.

El Suprem destaca que el Govern va dictar un decret el 2018 pel qual va prohibir l’ús les narcollanxes i va assenyalar que la mera tinença d’aquestes embarcacions destinades al tràfic de drogues és ja delicte de contraban que es penarà en concurs medial de contraban i narcotràfic.

La Sala entén que el contraban no hauria de quedar absorbit en el narcotràfic perquè això comportaria la impunitat del contraban i deixaria sense cap contingut el decret del Govern.

Notícies relacionades

Diu el Suprem que l’increment del contraban de drogues i tabac, és conseqüència parcialment de l’ús cada dia més habitual per part de les organitzacions criminals de les denominades embarcacions d’alta velocitat pneumàtiques i semirígides.

Aquestes embarcacions són una de les principals amenaces a les quals s’enfronten diàriament el Servei de Vigilància Duanera i les forces i cossos de seguretat ja no només pel seu ús per al tràfic de drogues sinó perquè també estan sent utilitzades per al transport il·legal d’immigrants.