Trucades fraudulentes
Alerta per una estafa telefònica a persones grans que suplanta Sanitat
La Policia Nacional demana que no es facilitin dades personals si truquen des de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà

El Ministeri de Sanitat ha detectat una campanya de trucades fraudulentes que té per objectiu suplantar la identitat de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà del ministeri. Segons ha informat a través d’un comunicat, s’han descobert casos d’aquest frau des del dia 19 d’abril, tot i que la Policia Nacional ha tornat a compartir l’alerta aquesta setmana a les seves xarxes socials.
Sanitat ha insistit que «no es realitza cap tipus de trucades, ni enviament de missatges de text, des del número de telèfon de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (901.400.100)» així que ha demanat que qui rebi una trucada procedent d’aquest número la rebutgi i «no faciliti cap tipus de dada personal».
Davant el dubte, verifiqueu
Per dissipar qualsevol tipus de dubte respecte d’aquestes trucades, les autoritats han demanat que es contacti directament amb l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, ja sigui a través del correu electrònic disponible (oiac@mscbs.es) o mitjançant la bústia de contacte de l’administració.
Un tipus d’engany estès
L’estafa del número del Ministeri de Sanitat no és un succés aïllat. L’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI), de fet, defineix la tècnica que han utilitzat els ciberdelinqüents com a ‘vishing’. Es tracta d’un ‘modus operandi’ cada vegada més habitual i semblant al ‘phishing’ que es practica, sobretot, a persones d’edat avançada. El delinqüent «suplanta la identitat d’una empresa, organització o fins i tot d’una persona de confiança, a fi d’obtenir informació personal de les seves víctimes», segons explica OSI en el seu portal.
Així, els estafadors solen dir que formen part d’un organisme, institució o companyia de renom a través d’una trucada amb la comesa de guanyar-se la confiança de la persona que rep la trucada per després robar-li dades o diners.
Consells per evitar-ho
Notícies relacionadesUna manera d’estar al dia dels diferents fraus és consultar els comptes de la Policia Nacional, on alerten sobre els enganys més comuns que es van detectant. A més, a causa del perill que comporta el robatori de dades a través de la xarxa, el perfil de Twitter del cos policial publica habitualment consells sobre ciberseguretat.
El més recent, demana revisar amb freqüència les opcions de privacitat de les xarxes socials i fer neteja dels contactes desconeguts.
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- 14 dones acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- El primer gran incendi L’abans i el després dels incendis de la Segarra
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"