Trucades fraudulentes

Alerta per una estafa telefònica a persones grans que suplanta Sanitat

La Policia Nacional demana que no es facilitin dades personals si truquen des de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà

Alerta per una estafa telefònica a persones grans que suplanta Sanitat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat ha detectat una campanya de trucades fraudulentes que té per objectiu suplantar la identitat de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà del ministeri. Segons ha informat a través d’un comunicat, s’han descobert casos d’aquest frau des del dia 19 d’abril, tot i que la Policia Nacional ha tornat a compartir l’alerta aquesta setmana a les seves xarxes socials.

Sanitat ha insistit que «no es realitza cap tipus de trucades, ni enviament de missatges de text, des del número de telèfon de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (901.400.100)» així que ha demanat que qui rebi una trucada procedent d’aquest número la rebutgi i «no faciliti cap tipus de dada personal».

Davant el dubte, verifiqueu

Per dissipar qualsevol tipus de dubte respecte d’aquestes trucades, les autoritats han demanat que es contacti directament amb l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, ja sigui a través del correu electrònic disponible (oiac@mscbs.es) o mitjançant la bústia de contacte de l’administració.

Un tipus d’engany estès

L’estafa del número del Ministeri de Sanitat no és un succés aïllat. L’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI), de fet, defineix la tècnica que han utilitzat els ciberdelinqüents com a vishing’. Es tracta d’un ‘modus operandi’ cada vegada més habitual i semblant al ‘phishing’ que es practica, sobretot, a persones d’edat avançada. El delinqüent «suplanta la identitat d’una empresa, organització o fins i tot d’una persona de confiança, a fi d’obtenir informació personal de les seves víctimes», segons explica OSI en el seu portal.

Així, els estafadors solen dir que formen part d’un organisme, institució o companyia de renom a través d’una trucada amb la comesa de guanyar-se la confiança de la persona que rep la trucada per després robar-li dades o diners.

Consells per evitar-ho

Notícies relacionades

Una manera d’estar al dia dels diferents fraus és consultar els comptes de la Policia Nacional, on alerten sobre els enganys més comuns que es van detectant. A més, a causa del perill que comporta el robatori de dades a través de la xarxa, el perfil de Twitter del cos policial publica habitualment consells sobre ciberseguretat.

El més recent, demana revisar amb freqüència les opcions de privacitat de les xarxes socials i fer neteja dels contactes desconeguts.