Operació nocturna

‘Botellons’ menys massius a Barcelona i intervencions policials més aviat

  • El dispositiu conjunt de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra ha tret abans els agents per evitar que les aglomeracions es consolidessin

‘Botellons’ menys massius a Barcelona i intervencions policials més aviat

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els ‘botellons’ han sigut menys massius aquest divendres a la nit. Diego Calero, intendent a càrrec del dispositiu nocturn, ha avançat a EL PERIÓDICO a les 02.00 hores que durant les primeres hores els joves que bevien al carrer ho han fet en una xifra «un 40%» inferior que els dos últims caps de setmana. I els policies que els han anat dissolent no han topat amb «cap incidència significativa».

Per al tercer cap de setmana de ‘botellon’ a Barcelona, l’operació conjunta de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra ha reforçat la dotació d’agents antiavalots i també ha optat per mostrar-los abans als joves que bevien a la via pública. «Mirarem d’evitar que es produeixin aglomeracions tan cridaneres», afirmaven fonts de la Conselleria d’Interior hores abans que comencés la partida. Durant el cap de setmana passat es van desallotjar un total de 16.000 persones: 7.000 divendres a la nit, 9.000 la de dissabte i 1.000 més durant la de divendres.

Hi ha grups de joves que beuen al carrer per racons de tota la ciutat des que es va decretar el final de l’estat d’alarma amb les estranyes dues últimes hores del 8 de maig. Després de sis mesos de tancada nocturna obligatòria per aturar l’avenç de la pandèmia, la ciutat tenia ganes de festa, i l’expressió més contundent dels seus habitants –malgrat que un percentatge gairebé majoritari és turista estranger– s’ha encarnat en forma de ‘botellons’ que reuneixen centenars de persones de matinada. Les multituds s’han fet especialment incòmodes per a les autoritats sanitàries, que insisteixen que la pandèmia encara no ha acabat, a tres enclavaments: El passeig del Born, el passeig Lluís Companys i, sobretot, a la platja de Sant Miquel, «al costat de l’estructura dels cubs», diu un subinspector de la Urbana. 

El dispositiu policial d’aquest cap de setmana ha disposat agents dels dos cossos policials des de de les nou de la nit. Al passeig del Born, a les 22.00 hores hi havia ja una unitat d’antiavalots ARRO al costat de la porta del mercat i una altra de policies municipals a l’extrem oposat, al costat de la basílica de Santa Maria del Mar. Els funcionaris recordaven als despistats que s’apugessin la mascareta i els que es reunien en un número superior a les sis persones que s’havien de dissoldre. S’apostava per la via informativa molt abans que per la sancionadora. D’allò de beure al carrer, no es deia res. «Prioritzem que es respectin les mesures sanitàries», deia un agent de la Urbana, conscient que l’ordenança que prohibeix consumir alcohol en la via pública ha quedat a suspens a causa de la pandèmia, juntament amb la resta de normes que es faran respectar quan s’assenti una nova normalitat que no acaba d’imposar-se, malgrat que aquest divendres a la nit s’assembla molt als prevírics.

Notícies relacionades

 A les 23.00 hores diverses furgonetes del cos municipal van pentinar el passeig de Lluís Companys per desfer els grups que omplien gots de plàstic amb l’alcohol comprat al supermercat. Ha sigut la primera intervenció decidida per controlar el fenomen. Al Born no ho han fet perquè a aquella hora les terrasses continuaven obertes. «Tancaran a les dotze, deixarem mitja hora de marge i després ja ho netejarem, també», deia un dels policies. I així ha sigut: a les 00.30 hores, agents a peu formant un cordó han anat empenyent la multitud i tornant al passeig una tranquil·litat pròxima a la del toc de queda. 

La platja, per al final La platja és l’últim que s’ha buidat. En realitat, habitualment es dirigeixen fins aquest emplaçament alguns dels participants en ‘botellons’ que ha curtcircuitat la policia a la resta de la ciutat. Interessa que passi això perquè sobre la sorra no molesten els veïns de la ciutat –només dissabte passat, les trucades per queixes de festes o ‘botellons’ es van doblar. La intervenció per fer-los fora de la platja ha començat a les 01.30 hores i els agents han format una xarxa que, d’una banda, ha escombrat cap a la plaça del mar els joves i, de l’altra, ha tancat l’accés als carrerons per impedir que busquessin refugi al veïnat de la Barceloneta i miressin de reanimar una festa amb què la ciutat, tard o d’hora, ajustarà els comptes pendents. «Les operacions han anat millorant i ha resultat d’ajuda que els bars poguessin obrir una hora més, fins a les dotze», deia l’intendent Calero, que remarcava que el dispositiu s’allargarà cada nit fins a les 06.00 hores i comptarà de nou amb un 30% més d’agents municipals.