'La Manada' guarda silenci sobre l'agressió sexual a Pozoblanco

Un dels investigats s'acull al seu dret a no declarar al no reconèixer la legitimitat de la principal prova de càrrec, un vídeo amb els tocaments

Protesta a Pamplona després de la violació col·lectiva a una jove durant els Sanfermines de l’any passat.

Protesta a Pamplona després de la violació col·lectiva a una jove durant els Sanfermines de l’any passat. / VILLAR LOPEZ

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Un jutjat de Pozoblanco (Còrdova) segueix investigant la presumpta violació d'una noia de 21 anys per part d'un grup d'amics coneguts com ‘La Manada’, en què els seus cinc integrants van ingressar a la presó dos mesos després per una nova violació múltiple a les festes de Sant Fermí. Van ser les indagacions policials d'aquest cas les que van portar els agents fins a l'agressió a Andalusia. En la seva compareixença davant el jutge d'aquest divendres, un d'ells s'ha acollit al seu dret a no declarar i manté que la principal prova de càrrec és un vídeo que no s'havia d'incorporar a aquesta causa a l'estar recollit sense autorització.

La citació per videoconferència incloïa dos dels integrants del grup, J. A. P. M., en qualitat d'investigat, i A. B. F., com a testimoni, així com quatre joves que participaven en el xat de l'aplicació WhatsApp on suposadament es va difondre el vídeo en què s'aprecien els tocaments a la noia, que aparenta un estat de semiinconsciència asseguda al seient del darrere. Segons va explicar el seu advocat, els dos homes mantenen que el que va passar la matinada del 30 a l'1 de maig del 2016 no té res a veure amb el que ha denunciat la noia, “segons es dedueix del que han explicat els testimonis o quedarà acreditat durant la vista oral”, encara que la defensa confia que no s'arribi a aquest punt i el cas per quatre delictes d'abús sexual i un de lesions sigui arxivat.

DENÚNCIA POSTERIOR

En aquest punt, el lletrat va detallar que J. A. P. M. no ha declarat al no reconèixer “la legitimitat de l'ús d'aquelles imatges tenint en compte que no havia donat el seu consentiment”, ja que “quan es va cedir el mòbil en l'assumpte de Pamplona no es va donar carta blanca per a una causa general i una anàlisi de qualsevol mena”. Així, entén que s'han vulnerat els drets fonamentals del seu defensat, ja que aquesta investigació només es va iniciar quan la Policia Foral de Navarra va aconseguir identificar la noia que apareixia en un vídeo trobat al mòbil d'un dels agressors de Pamplona. Al ser posada en coneixement d'aquestes imatges, la noia va explicar que no havia denunciat abans perquè no recordava gaire bé el que havia passat.

Sobre la resta de testimonis citats, l'advocat ha indicat que molts van afirmar que no recordaven amb exactitud el contingut dels missatges que es van intercanviar, encara que van defensar que aquelles paraules haurien de ser “contextualitzades” perquè “són de mal gust i exagerades però no anaven més enllà”, segons recull el diari local 'Hoy al Día'.

Fonts judicials han assenyalat que la jutge que instrueix el cas té previst citar encara diversos testimonis, pertanyents a aquest mateix xat d'amics, per acabar de corroborar dades. A partir d'aquell moment, decidirà sobre el final de la investigació i si continua endavant o no amb el processament dels implicats.

POSSIBLE DROGA

Notícies relacionades

Segons la denúncia formulada en el seu moment per la víctima, la noia va conèixer els joves a les festes de la localitat pròxima de Torrecampo, i en un moment determinat es van oferir a portar-la en el seu cotxe a Pozoblanco, on un dels acusats estava destinat com a guàrdia civil. En el trajecte, els acusats haurien subministrat alguna mena de substància a la noia perquè perdés la consciència, i li van fer posteriorment diversos tocaments. Quan es va despertar, estava mig vestida i tenia les mitges trencades, i al passar-se al seient del copilot, un dels joves la va forçar perquè li fes una fel·lació.

Al negar-s'hi, li va pegar i la van fer fora del cotxe, i va haver de trucar a alguns coneguts perquè la recollissin. Els suposats tocaments van ser gravats i compartits en un xat en què es van referir a la noia com ‘la bella dorment’.