ANUNCI D'INTERIOR

Un sistema avisarà les víctimes de violència masclista dels permisos penitenciaris dels seus agressors

La dona i el policia assignat a la seva custòdia rebran un missatge al telèfon mòbil

icoy36416391 violencia machista161125215019

icoy36416391 violencia machista161125215019 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

De manera instantània i per SMS als seus telèfons mòbils. Així seran avisades les víctimes de violència masclista i el policia encarregat de la seva custòdia quan el maltractador surti de presó amb un permís, la llibertat condicional o qualsevol altra circumstància. És un nou sistema de comunicació automàtica que es posarà en marxa «els pròxims dies», segons va anunciar ahir el ministre  de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, destinat a «garantir la vigilància» de l’agressor i «la protecció» de la dona.

L’obligació de notificar qualsevol canvi en la situació penitenciària del maltractador a les víctimes de violència masclista ja està recollida tant en la llei contra la violència de gènere aprovada el 2003 com a l’Estatut de les Víctimes de Delictes del 2015, però les vies utilitzades per portar-ho a terme poden comportar a vegades endarreriments o fins i tot oblits. «En lloc d’anar donant voltes i informant la Subdelegació de Govern i la comissaria, es farà directament al policia perquè ella (la dona) es pugui sentir segura i nosaltres amb la certesa que aquella persona està sent vigilada», va afirmar ahir el ministre a la Cadena Ser.

BASES DE DADES 

L’instrument funciona mitjançant la connexió entre les bases de dades del sistema de seguiment integral de violència de gènere VioGén amb la d’Institucions Penitenciàries. A partir del moment de la comunicació es realitzarà «una vigilància pròxima i si la dona diu que té risc per damunt del normal se li donarà protecció, alhora que es farà un seguiment de tot el que faci aquell senyor, per si es produeix alguna incidència perquè quedi registrada i s’impedeixi que pugui tornar a disfrutar d’un permís que posi en risc la dona», va explicar el titular d’Interior.

Zoido no va donar un termini per a la posada en marxa de la iniciativa però considera que, com a màxim, es demorarà unes dues setmanes. La mesura havia sigut suggerida temps  enrere per l’Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Es donen molt sovint casos d’assetjament i agressions de diversa gravetat arribant fins i tot a l’assassinat i segons sembla no sempre s’havia comunicat la situació amb diligència.

De moment, no s’aplicarà a Catalunya, on la Generalitat té transferides les competències tant de presons com les de vigilància policial. «Les variacions en la situació penal dels reclusos en el cas de violència masclista són comunicades pel jutge de vigilància penitenciària i no ens consta que s’hagin registrat problemes», va explicar una portaveu de la Conselleria de Justícia. Catalunya està connectada a la base de dades del VioGén per als casos de maltractadors que compleixen condemna a la resta d’Espanya però té el seu propi VioGén, que el Govern defensa com a «més complet», encara que segueix sent la comunitat autònoma on menys ordres de protecció es concedeixen.

Notícies relacionades

La iniciativa d’Interior forma part del paquet de mesures acordades en l’anterior legislatura per fer front al repunt de víctimes de la violència masclista. El departament encapçalat per Zoido  també ha creat un grup d’experts, especialitzat i multidisciplinari (Fiscalia, Judicatura, Delegació del Govern per a la Violència de Gènere del MSSSI, Universitats, Col·legis Professionals, Institucions Penitenciàries i Cossos Policials) que s’encarrega de coordinar i impulsar la revisió, un  per un, dels homicidis masclistes. El seu objectiu és trobar l’explicació precisa de cada feminicidi, aportant llum sobre els factors de risc i les fórmules que haurien permès anticipar-los (si n’hi hagués), amb l’objectiu d’evitar-los.

L’estudi inclou el desplaçament als llocs on van tenir lloc els fets, l’entrevista amb els implicats i amb l’autor al centre penitenciari. Tot es porta a terme sota el mandat de la Fiscalia de Sala de Violència Sobre la Dona de Madrid. A nivell internacional, existeixen equips especialitzats d’aquest tipus de revisions als Estats Units, Canadà, Nova Zelanda, Austràlia i Regne Unit.