ORDRE A TOTES LES COMANDÀNCIES

La Guàrdia Civil augmenta la vigilància d'anuncis que ofereixen sexe durant l'estat d'alarma

Adverteix que els grups de delinqüents que exploten dones prostituïdes «busquen la manera» de continuar cobrant a les seves víctimes

Investiga si les xarxes de tràfic de dones han habilitat «locals, garatges, remolcs, vehicles, coves o ponts» per continuar oferint sexe de pagament

zentauroepp6130847 barcelona 06 04 2007    operacion de los mossos contra la pr181127103607

zentauroepp6130847 barcelona 06 04 2007 operacion de los mossos contra la pr181127103607

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

«S’incrementarà la vigilància i control ‘online’ de possibles anuncis d’internet, premsa escrita, on es puguin publicitar o oferir serveis de naturalesa sexual, i es procedirà a l’obertura d’investigacions quan sigui oportú». Una instrucció firmada pel general en cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, i destinada a totes les comandàncies i unitats de la policia judicial assenyala que des que va començar l’estat d’alarma, el passat 14 de març, «es pot estar produint un repunt a les pàgines webs que ofereixen serveis sexuals i de contactes per accedir a dones en situació de prostitució».

El document, enviat a totes les comandàncies el 22 d’abril, estableix mesures addicionals en matèria de tràfic de dones que complementen el pla de contingència de violència de gènere del Ministeri d’Igualtat i esmenta expressament una pàgina web de contactes, en què apareixen més de 158.000 anuncis de dones a tot Espanya. Només 2.405 d’aquests anuncis contenen la paraula «coronavirus, segons va comprovar EL PERIÓDICO.

Sense petons, pel Covid-19

En alguns d’aquests anuncis les dones o els clubs anuncien el cessament de la seva activitat pel Covid-19 i ofereixen videotrucades eròtiques. Però, en molts d’altres, dones de Barcelona, Madrid, Toledo, Conca, Irun, València... ofereixen sortides a domicili o rebre als pisos on són explotades. Unes quantes, això sí, adverteixen: «No faig petons pel coronavirus». D’altres asseguren que s’han fet el test i que estan «sanes».

La instrucció de la Guàrdia Civil indica que «aquest confinament suposa un dur cop per a les dones prostituïdes», no només «des del punt de vista econòmic, sinó també des del punt de vista social, sanitari i de protecció». Moltes han sigut expulsades dels clubs on eren explotades i vivien; d’altres estan en la clandestinitat i són obligades a continuar oferint els serveis sexuals en pisos o altres locals. El seu deute amb els grups mafiosos que les exploten augmenta cada dia malgrat la quarantena. «Els grups de delinqüència organitzada busquen la manera de continuar cobrant de les víctimes els deutes contrets», assegura la nota de la Guàrdia Civil. 

Els espais oberts i els clubs han deixat de «funcionar» com a espais on s’ofereix i es demanen dones per a la prostitució, per això, a causa dels guanys econòmics que genera aquesta activitat, i de la falta d’altres recursos per subsistir, l’activitat pot ser que s'estigui transferint a altres espais menys visibles, com són els pisos particulars o locals aparentment tancats al públic (fins i tot en els mateixos clubs, operant d’una forma més «clandestina»), assenyala el document.

Traslladades i ocultes

Notícies relacionades

Entre les situacions que ha detectat la Guàrdia Civil durant l’estat d’alarma s’inclou que les dones prostituïdes pot ser que hagin sigut traslladades «d’un punt a l’altre ocultes en mitjans de transport o sota la cobertura d’activitat laboral en serveis essencials o empresarials amb serveis mínims».

La instrucció demana als guàrdies civils que busquin pisos «on pot ser que s’estigui exercint la prostitució» i en què pot ser que hi hagi «víctimes recloses». Apunta que en l’entorn de polígons industrials «pot ser que s’hagin habilitat de manera il·lícita locals, garatges, remolcs, vehicles, coves o espais com ponts» per oferir sexe de pagament.