Pendent d'extradició

El violador que es va escapar de la presó d'El Dueso al Senegal va utilitzar el passaport d'un veí

Fernández Bueno, també condemnat per un assassinat, serà acusat de falsejament d'identitat

La seva dona, que va escapar amb ell després de conèixer-lo com a voluntària a la presó, no ha tornat Torrelavega

violador

violador

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Guillermo Fernández Bueno, el pres que va ser detingut al Senegal després de no tornar d’un permís a la presód’El Dueso  (Cantàbria), va utilitzar per a la seva fugad’Espanya  el passaport d’un veí de Torrelavega. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la policia ha identificat el veritable propietari de la documentació, que no s’havia mogut del seu poble i va assegurar als agents que el seu passaport havia desaparegut de la seva furgoneta, que era on el solia guardar.

Fernández Bueno va utilitzar les dades i la fotografia d’aquest veí per comprar un bitllet alferri Algesires-Tànger el passat 17 de juliol, el mateix dia que va iniciar la seva fugida. Al costat d’ell, i amb la seva documentació autèntica, viatjava la seva parella, Elena Ruiz Sancho. Tots dos es van conèixer a la presó, on ella acudia com a voluntària, i mantenen una relació sentimental des de fa vuit anys.

Fernández Bueno, que compleix 26 anys i mig de presó per violar dues dones i assassinar-ne una a Vitòria l’any 2000, serà acusat d’un delicte d’usurpació de la identitat, a més de trencament de condemna. La seva dona, Elena, encara no ha tornat al seu poble, segons van confirmar els seus veïns. Les primeres setmanes després de la detenció, ella va optar per quedar-se al Senegal. Allà va demanar ajuda al consolat espanyol, ja que, segons va explicar, no volia viatjar conduint la furgoneta sola, amb el seu gos, creuant l’Àfrica.

Tornar amb avió

Les autoritats espanyoles la van ajudar llavors a buscar un hostal on viure mentre resolia els tràmits. Els seus plans passaven per tornar a Espanya amb avió i enviar la seva furgoneta a un contenidor, per vaixell. Una veïna que viu al mateix carrer que Elena comenta a aquest diari que la dona no ha tornat a casa seva. “Almenys, nosaltres no l’hem vist per aquí, ni ella ni el seu gos, del qual no se separava mai”. En qualsevol cas, Elena és una dona lliure, la llei espanyola no reconeix l’encobriment en casos de parentiu.

La seva dona va demanar ajuda al consolat: no volia creuar sola Àfrica amb cotxe

El passat 17 de juliol, després d’abandonar Cantàbria i creuar Espanya de nord a sud, va ser Elena Ruiz qui va mostrar el seu passaport per embarcar al ferri d’Algesires cap a Tànger. La policia va trobar el seu nom a la llista de passatgers quan provava de saber si tots dos havien sortit del país. Repassant la llista de viatgers, els agents de l’àrea de Fugitius de la Policia Nacional van descobrir que en aquest mateix vaixell va arribar al Marroc un altre veí de Torrelavega.

Els investigadors van esbrinar després que la parella es va aturar “quatre o cinc dies” al Marroc, on la dona tenia algun contacte amb una oenagé a qui haurien demanat ajuda sense èxit, per la qual cosa van continuar el seu viatge fins a Mauritània. Allà van ser detectats pels equips conjunts de policies locals i espanyols, formats per lluitar contra la immigració il·legal. La parella va seguir viatge cap al Senegal. A la frontera “més lògica, la de la costa”, els esperaven per detenir-los, però ells van seguir una ruta d’interior, més complicada i menys transitada, i van aconseguir entrar al Senegal, recorrent bona part del país abans de ser localitzats.

Abraçada a la frontera

Segons apunten fonts de la investigació, quan va ser capturat per la policia senegalesa, al pas fronterer de Karang, cap a Gàmbia, Fernández Bueno es va abraçar a la seva parella abans de ser detingut i conduït a un centre penitenciari d’aquest país, on continua, a l’espera de ser extradit. Ha expressat la seva voluntat de continuar complint condemna a Espanya, segons ha sabut EL PERIÓDICO, la qual cosa podria accelerar la seva tornada.

Notícies relacionades

Fernández Bueno i Elena tenen poc més de 40 anys i es van conèixer el 2009 a la presó, on ell complia la seva pena i ella acudia com a voluntària. Poc després, es van enamorar i van començar una relació. Aviat, ella va deixar de visitar altres presos. Ell va començar a estudiar un mòdul d’infermeria, va començar una teràpia psicològica de control d’impulsos i es va apuntar a un programa de rehabilitació per a agressors sexuals. El del mes de juliol passat no va ser el primer permís que va disfrutar. Fonts penitenciàries informen que des que va començar a sortir, el 2012, “havia obtingut 40 permisos i sempre els havia disfrutat amb normalitat”.

Fernández Bueno portava demanant el tercer grau (viure i treballar fora de presó) des del 2014, però l’hi havien rebutjat sempre, entre altres motius perquè no havia complert els dos terços de la seva condemna. “Això no hagués canviat a curt termini i ell ho sabia, potser per això va decidir jugar-se-la i fugir”, opinen les fonts consultades per aquest diari. El cert és que malgrat la seva llarga estada a la presó, havia fet passos importants en la seva relació amb la seva parella, segons expliquen els veïns d’Elena: “Sembla que s’havien casat i que ella li havia fet una promesa. Li havia dit: Amb tu me n’aniria a la fi del món’”.

Temes:

Violadors