'PUNXARODES'

Vídeo | Els Mossos desarticulen la banda d'atracadors més gran de l'AP-7

El jutge ha dictat contra 12 dels 15 detinguts, que han quedat en llibertat amb càrrecs, una ordre d'allunyament de l'autopista al llarg de tota la franja mediterrània

desarticulem-laorganitzaci-criminal-que-acumulava-ms-robatoris-a-laap7-a-turistes-distraient-los-o-pel-mtode-del-punxa-rodes / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat l’organització criminal més gran, formada per 20 persones, dedicada a atracar turistes a les àrees de servei de l’autopista AP-7, des de la Jonquera fins a Tarragona. La Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió de Transport ha detingut 15 persones, d’origen kosovar, amb centenars d’antecedents a diversos països europeus des de l’any 2013. Només en els últims sis mesos, el que han durat les indagacions, se’ls atribueixen uns 50 assalts a l’AP-7. amb els quals haurien obtingut més de 150.000 euros. El jutge va deixar el 8 de juny passat als detinguts en llibertat sense càrrecs, però ha pres contra 12 d’ells, vista la seva multireincidència, una mesura poc habitual: una ordre d’allunyament de l’autopista, però no només a Catalunya, sinó a tota la franja mediterrània. Cinc components més de la banda són a l’estranger i no han pogut ser arrestats.

Els detinguts sostreien objectes de valor dels vehicles després de distreure els conductors indicant-los que tenien una roda punxada, els seguien fins al voral i simulaven que els ajudaven. En algunes ocasions ells mateixos punxaven la roda abans per poder-los robar. Mentre un dels membres de la banda captava l’atenció dels ocupants del cotxe, un altre sostreia els objectes de valor i els diners de l’interior dels vehicles. Després, fugien en un turisme d’alta gamma, on al volant els esperava una tercera persona. 

Les detencions es van realitzar el 6 de juny passat a Castelldefels, Badalona, Barcelona i Vilanova i la Geltrú. No obstant, només sis dels detinguts vivien de manera estable a Catalunya, mentre que la resta vivien en hotels i hostals de diverses poblacions, utilitzant documentació falsa. Altres integrants del grup canviaven contínuament de domicili per dificultar la tasca dels agents i prenien mesures de seguretat avançades per evitar ser detectats. Els arrestats estan acusats d’organització criminal, furt, delictes contra la seguretat del trànsit, falsificació documental i, en un cas, robatori amb intimidació. A les cinc entrades i registres que s’han practicat se’ls ha confiscat nombrós material, joies i diners en diverses divises estrangeres.

Imatges delatores

Notícies relacionades

La investigació, que s’ha desenvolupat al llarg de sis mesos amb la col·laboració de l’empresa Abertis, concessionària de l’AP-7, es va iniciar quan els Mossos van tenir coneixement d’un furt de 27.000 euros. Els investigadors "han acreditat que els detinguts tenen un grau d’especialització molt elevat, amb tres grups coordinats per quatre caps i una manera d’actuar perfeccionada al llarg dels anys. Les gravacions de les càmeres distribuïdes per l’autopista han permès identificar els autors dels robatoris.

Els membres de l’organització tenen uns papers definits i elegeixen víctimes majoritàriament d’origen estranger, per les grans quantitats de diners que solen portar a sobre a l’estar de vacances. La seva estructura és jerarquitzada i alguns dels implicats a la xarxa feien tasques de logística. Per això, segons el cap de la Divisió de Transports dels Mossos, Josep Guillot, se’ls ha pogut aplicar el delicte d’organització criminal. El comandament policial ha destacat la decisió del jutge de prohibir als detinguts apropar-se a 200 metres de l’autopista A-7, fet que, al seu entendre, impedeix que puguin tornar a actuar en aquesta via. Els arrestats tenen antecedents a diversos països, com França, Alemanya i Itàlia. La policia també ha detectat transferències econòmiques.