Polèmica a França

Una jove truca a urgències desesperada, la ignoren, es burlen d'ella i poc després mor

'Ajudi'm, senyora, si us plau. Ajudi'm, em fa molt de mal. Em moriré', van ser alguns dels crits de socors emesos per la dona

samu

samu

2
Es llegeix en minuts
Efe

La mort de Naomi Musenga, que es va produir poques hores després que truqués alsserveis mèdics d’emergència francesos (Samu) i que dues operadores es neguessin a creure’s els seus laments, suscita debats entorn de la gestió de les trucades i l’atenció que ofereix el servei sanitari.

El 27 d’abril passat, la pàgina web d’informació local d’Estrasburg 'Heb'di', va publicar l’enregistrament telefònic de la jove de 22 anys i dues operadores dels serveis mèdics d’emergència, que es van negar a creure que es moriria.

"¡Ajudi’m, senyora, si us plau! ¡Ajudi’m, em fa molt de mal! ¡Em moriré!", van ser alguns dels crits de socors emesos per la jove, mare d’una filla d’un any, per telèfon, el 29 de desembre, i que no es van prendre seriosament les operadores d’urgències.

Una d’elles, en to jocós, va assegurar: "Algun dia es morirà, això està clar".

Durant poc més de dos minuts, Musenga va provar d’explicar el seu estat de salut amb dificultat, queixant-se d’uns forts dolors abdominals, però les operadores van jutjar que no es tractava d’un cas urgent i li van demanar que truqués a un metge.

Davant de l’estat crític de la jove, el facultatiu que va acudir al seu domicili va sol·licitar la intervenció del Samu d’Estrasburg, però la gravetat del seu estat de salut va empitjorar durant el seu trasllat a l’hospital.

Fallada multiorgànica

L’autòpsia de Musenga, que va morir sis hores després de la seva trucada i després d’haver patit dues parades cardíaques i un infart, va revelar que va morir a conseqüència d’un "defalliment multivisceral", la qual cosa suposa una fallada de diversos òrgans.

La publicació de l’àudio va causar tanta commoció i indignació, que l’actitud de les dues operadores del Samu, que no van saber atendre un cas que semblava d’urgència, comença a ser qüestionada a les xarxes socials i per diversos metges del país.

El 3 de maig passat, els Hospitals Universitaris d’Estrasburg (HUS), que acullen els serveis del Samu, van anunciar en un comunicat que havien decidit obrir una investigació administrativa per "aclarir els fets".

Segons el president de Samu Urgences France, François Braun, els comentaris que l’operadora va fer en to de broma sobre l’assumpte són "intolerables”i va opinar a la ràdio Franceinfo que no li corresponia a ella recomanar-li que truqués a un metge.

Notícies relacionades

Per la seva part, la ministra de sanitat, Agnès Buzyn, va afirmar al seu compte de la xarxa social Twitter que se sentia "profundament indignada per les circumstàncies de la mort de Naomi Musenga al desembre", i va demanar a la Inspecció General d’Assumptes Socials (IGAS) que obrís una investigació sobre aquests "errors molt greus".

"És evident que hi va haver un error humà. De moment, es pot dir que una persona, l’operadora, va incomplir un procediment, ja que no va transferir la trucada a un metge. Ara bé, la investigació ens ho confirmarà", va declarar en una entrevista a Franceinfo. 

Temes:

França