ENTREVISTA

Alejandro del Carpio: «És com estar de vacances»

A aproximadament dues hores amb avió de la península, les Illes Canàries ofereixen tot el necessari per treballar a distància: bona connexió d’Internet, espais de ‘coworking’ i una oferta d’oci incomparable

  • Del Carpio es va traslladar a Tenerife aquest estiu aprofitant els avantatges que ofereix el teletreball
  • «Soc en un lloc diferent del que estic acostumat: escolto música diferent, menjo menjar diferent i puc visitar pobles diferents»
  • «La feina en remot serà un atractiu que oferiran les empreses per captar talent»
Alejandro del Carpio: «És com estar de vacances»
3
Es llegeix en minuts

Alejandro del Carpio és un nòmada digital. Format en màrqueting digital, actualment treballa per a Gameloft, una empresa francesa de desenvolupament de videojocs que disposa d’una oficina a Barcelona. La capital catalana no era el primer lloc en el que treballava: també ho havia fet a Piura, la seva ciutat natal al nord del Perú, i a Rio de Janeiro (Brasil). Després d’uns mesos de pandèmia a la península, i després d’implementar-se el teletreball, Del Carpio va decidir que era un bon moment per buscar una nova destinació des d’on treballar. El lloc escollit va ser Tenerife, a les Illes Canàries, on treballa des del ‘coworking’ Workeamos. Va arribar atret pel bon clima, la proximitat amb la resta d’Espanya i Europa i l’oci actiu que ofereix l’arxipèlag i, sens dubte, ha descobert que teletreballar a Tenerife permet ‘estar de vacances’ en el temps lliure. 

-¿Com es va introduir en el nomadisme digital? 

-El 2014 vaig descobrir el concepte nomadisme digital i vaig saber que en algun moment de la meva vida m’agradaria tenir aquest estil de vida. Amb 21 anys me’n vaig anar a fer pràctiques a Rio de Janeiro (Brasil), les pràctiques de la universitat després d’estudiar Administració d’Empreses al Perú. El xoc cultural em va semblar molt interessant, em vaig poder adaptar bé, em va agradar aprendre nous idiomes i conèixer gent. Amb la intenció de continuar viatjant, vaig estudiar un màster en Màrqueting Digital a Barcelona, precisament per poder dedicar-me al treball a distància. A la capital catalana finalment vaig entrar a treballar a Gameloft, una firma dedicada al desenvolupament de videojocs. Soc User Acquisition Manager: em dedico a atraure usuaris. 

-I després van arribar la pandèmia i el teletreball.

-Al març ens van dir que implantaven el teletreball i que probablement s’allargaria fins a l’estiu del 2021. El maig i el juny vaig començar a estudiar la possibilitat d’un canvi, després de passar cinc anys a Barcelona. Me’n volia anar a algun lloc, preferentment a Espanya, per no tenir problemes amb Hisenda. Finalment em vaig decidir per les Canàries perquè hi havia molts factors que eren positius: la proximitat amb la seu de la meva empresa a Barcelona, el menor impacte de la Covid-19, una cultura bastant diferent –que comparteix arrels amb Llatinoamèrica–, un cost de vida més barat i un entorn natural. Finalment vaig venir a les Canàries el juliol d’aquest any. Vaig decidir anar al nord de Tenerife aprofitant l’ambient que té Santa Cruz de Tenerife. M’agrada molt fer excursions i tinc diferents illes amb diferents microclimes per descobrir. Ara, quan surto de treballar, em sento com si estigués de vacances. Soc en un lloc diferent del que estic acostumat: escolto música diferent, menjo menjar diferent i puc visitar pobles diferents. 

-¿Com va ser l’arribada?

-Com venia del confinament i treballava a casa, el canvi de lloc de treball no va ser gaire gran. Primer vaig llogar un Airbnb per provar i veure si aconseguia conèixer gent. Per a això volia estar en un lloc on fos fàcil conèixer gent i finalment vaig aconseguir llogar un pis a Santa Cruz de Tenerife. Com era l’estiu i estàvem en època de desconfinament, hi havia poques persones al coworking. Ara mateix hi ha molta gent que està venint de les parts més fredes d’Europa, atrets pel bon clima de les Canàries, i també persones que venen de la resta d’Espanya com jo. Ja fa gairebé sis mesos que hi soc i he pogut fer un grup d’amics cohesionat de diferents llocs d’Europa.

-¿Com li facilita el dia a dia de feina el ‘coworking’?

-Crec que és molt important diferenciar entre feina i casa. El canvi d’ambient em permet refrescar el cervell i entrar en mode treball al coworking. Ens ofereix també wifi d’alta qualitat, aigua, cafè, tot el que puguem necessitar. Hi ha diferents perfils: hi ha gent que treballa per a una empresa, hi ha autònoms i hi ha emprenedors.

Notícies relacionades

-¿Li ha facilitat el treball en remot el fet de dedicar-se a un sector vinculat amb la tecnologia?

-Hem teletreballat i hem continuat aconseguint objectius, per allò que s’ha reforçat aquesta manera de treballar. Si fos en un altre sector seria més difícil, sobretot als sectors que requereixen interacció amb el públic. Les empreses han pres consciència que estem còmodes treballant en remot. Entenc que moltes empreses veuran la rendibilitat d’aquest sistema i es decantaran per aquest tipus de treball. Serà també un atractiu per captar talent.